[19-09-219] Κόσμος: Διακήρυξη σχετικά με την επεξεργασία του γονιδιώματος υπεγράφη από εταιρείες βιοτεχνολογίας

Οι εταιρείες που ερευνούν στην τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος ανακοίνωσαν τη δήλωσή τους σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Πρόκειται για μία «δήλωση αρχών» που εκδόθηκε ως άμεση απάντηση στη διαμάχη που αφορούσε τον Δρ. He Jiankui, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι παρήγαγε τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα ανθρώπινα μωρά τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πείραμα του Dr. He προκάλεσε διεθνή κατακραυγή καθώς χρησιμοποίησε CRISPR γονιδιωματική επεξεργασία για να προβεί σε κληρονομικές αλλαγές στα δύο δίδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν. Πολύ συνοπτικά, η τροποποίηση που υπέστησαν ήταν η διαγραφή ενός γονιδίου που ονομάζεται CCR5, με στόχο τα βρέφη να είναι «ανθεκτικά» στον ιό του HIV.

Αυτό ήταν το εφαλτήριο, έτσι ώστε 13 εταιρείες κολοσσοί να δεσμεύονται με έγγραφο που εκδίδεται από τη «Συμμαχία για την Αναγεννητική Ιατρική» (ARM), με απώτερο σκοπό να απαγορεύσουν τη χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας σε κύτταρα βλαστικής σειράς και να επιδιώξουν κλινικά επικυρωμένη θεραπευτική έρευνα σε σωματικά κύτταρα, βάσει πάντοτε των εθνικών ή περιφερειακών κανονισμών. Μάλιστα, όπως δήλωσε η Διευθύνων Σύμβουλος της ARM, Janet Lambert: «Η επεξεργασία των γονιδίων είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που αντιπροσωπεύει μία από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στην ιατρική». Βέβαια, πρόσθεσε ότι: «Όπως και με όλες τις πρωτοποριακές βιοτεχνολογίες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διαχειριζόμαστε τις ερευνητικές και αναπτυξιακές πρακτικές μας και να διασφαλίζουμε ότι η εργασία που συνεπάγεται τη γενετική τροποποίηση των κυττάρων πραγματοποιείται μέσα στο βιοηθικό πλαίσιο που περιγράφεται στις αρχές αυτές».

Βάσει του περιεχομένου της διακήρυξης, τονίζεται ιδιαίτερα ο θεραπευτικός σκοπός της επεξεργασίας του γονιδιώματος σε σωματικά κύτταρα, ενώ επικεντρώνεται επίσης, στη δέσμευση του κλάδου να μην επιδιώξει την επεξεργασία γενετικών γραμμών. Πιο αναλυτικά, στο έγγραφο αναφέρεται ότι: «Εμείς, ως θεράποντες υπεύθυνοι που χρησιμοποιούν τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων, εστιάζουμε αποκλειστικά σε προσεγγίσεις σωματικών κυττάρων για θεραπευτικές αγωγές». Συνεχίζει τονίζοντας την ανάγκη για την θέσπιση δεοντολογικού πλαισίου δράσης, τονίζοντας ότι: «Εφόσον και μέχρι να αντιμετωπιστούν δεόντως τα ζητήματα ηθικής και δυνητικής ασφάλειας σχετικά με την επεξεργασία γονιδίων βλαστικών κυττάρων, δεν υποστηρίζουμε ή δεν εγκρίνουμε την επεξεργασία των γενετικών γονιδίων σε ανθρώπινες κλινικές δοκιμές ή για ανθρώπινη εμφύτευση».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες της διακήρυξης, περιλαμβάνεται και η εταιρεία «CRISPR Therapeutics» με έδρα το Zug της Ελβετίας που ιδρύθηκε από τον πρωτοπόρο στην μέθοδο CRISPR, καθηγητή Emmanuelle Charpentier, η εταιρεία «Editas Medicine» στο Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη, που ιδρύθηκε από την καθηγήτρια Jennifer Doudna, καθώς επίσης και η «Sangamo» στο Μπρίσμπεϊν, Καλιφόρνια.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε την πρώτη φάση ενός νέου μητρώου για την παρακολούθηση της επεξεργασίας του ανθρώπινου γονιδιώματος σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα περιλαμβάνει μελέτες που χρησιμοποιούν τόσο σωματική όσο και τροποποιημένη γενετική γονιδιακή επεξεργασία εν γένει. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του WHO, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, τονίζει ότι: «Από την τελευταία μας συνάντηση, ορισμένοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να επεξεργαστούν το γονιδίωμα των εμβρύων και να τα αφήσουν να γεννηθούν», γεγονός που όπως συμπληρώνει : «δείχνει πόσο σημαντική και πόσο επείγουσα είναι η δουλειά μας».

 

Πηγή: BioNews

Καλλιόπη Καγκελάρη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates