[15-09-2019] ΗΠΑ: Εμβολιασμός ή εκπαίδευση στο σπίτι; 26,000 παιδιά και οι γονείς τους αντιμέτωποι με την επιλογή

Από την 11η Σεπτεμβρίου 26,000 παιδιά στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ καλούνται να επιστρέψουν στο σχολείο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν ήδη προχωρήσει στον απαραίτητο, πλέον υποχρεωτικό στις περισσότερες περιπτώσεις, εμβολιασμό τους.

Η αλλαγή στην δυνατότητα επιλογής και κατ’ επέκταση άρνησης του εμβολιασμού, ήρθε για πρώτη φορά με μια μεγαλύτερη αυστηρότητα του νομικού πλαισίου, στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους, όταν πέρασε ο νέος πολιτειακός νόμος, ο οποίος απαγόρευε όλες της μη-ιατρικού περιεχομένου εξαιρέσεις. Μέχρι και τον προαναφερόμενο νόμο υφίσταντο η επιλογή της επίκλησης των θρησκευτικών αντιλήψεων των γονέων προς άρνηση τους να εμβολιάσουν τα παιδία τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νόμο τα παιδιά ,που πρόκειται να εγγραφούν στο σχολείο από την νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν τα πρώτα εμβόλια μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την έναρξη των μαθημάτων και θα πρέπει να τα έχουν ολοκληρώσει μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η θέσπιση, βέβαια, του νέου νομοθετήματος δεν ήταν τυχαία, καθώς ακολούθησε την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην πολιτεία. Ο Δήμαρχος, Bill de Blasio,  ανακοίνωσε το τέλος της έκρηξης αυτής, που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2018, με επίκεντρο την Νέα Υόρκη, κατά την οποία είχαν καταγραφεί 654 κρούσματα ιλαράς μέσα στην πόλη και άλλα 414 στις γύρω περιοχές. Ταυτόχρονα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η Νέα Υόρκη γίνεται η Πέμπτη πολιτεία που απαγορεύει όλες τις μη-ιατρικές εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό, ενώ αποτελεί και την μόνη πολιτεία ( σε αντίθεση παραδείγματος χάρη με την Καλιφόρνια, που επιτρέπει εξαιρέσεις για παιδιά με αναπηρία από το 2015), η οποία δεν επιτρέπει καμία εξαίρεση. Μάλιστα ο πολιτειακός υπεύθυνος Υγείας, Dr. Howard A. Zucker, ενημερώνει  για την ασφάλεια και την ανάγκη προώθησης του εμβολιασμού, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων μπορεί να εκλείπει αυτή τη στιγμή αλλά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πολύ πιθανό να επανέρθει.

Η κατάσταση πίεσης προς την χρήση εμβολίων, από την άλλη, έχει οδηγήσει πληθώρα γονέων στις περιοχές γύρω από την πόλη στην επιλογή της εκπαίδευσης από το σπίτι και στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται μόνο η επαφή για τρείς ώρες, στα πλαίσια συναντήσεως στην κοινότητα.

Το ζήτημα ,τέλος, σύμφωνα και με τον  Δρ. Peter Hotez, πρύτανη του National School of Tropical Medicine at the Baylor College of Medicine in Texas, θα έπρεπε να έχει προσεγγιστεί πολύ νωρίτερα και από την επιστημονική κοινότητα, πριν αποτελέσει κρίσιμο ζήτημα για την δημόσια υγεία με την άνοδο των αντι-εμβολιακών οργανώσεων. Βέβαια, η έξαρση της ιλαράς, ήταν αποτέλεσμα σύμφωνα και με εκείνον του γεγονότος ότι τα παιδία που δεν εμβολιάζονται για θρησκευτικούς λόγους τείνουν να εντοπίζονται σε συγκεκριμένες κοινότητες κατά 95% , δεδομένου των κοινωνικών στενών δεσμών, οι οποίοι οδηγούν στην σχεδόν ομόφωνη επιλογή άρνησης εμβολιασμού, καθιστώντας αυτόματα αυτές τις κοινωνικές ομάδες πιο ευάλωτες στην ιλαρά.

Πηγή: NY Times

Βικτώρια Δίπλα - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates