[06-09-2019] ΗΠΑ: Tο ηθικό κόστος αλλά και η αναγκαιότητα της δημιουργίας οργάνων για μεταμόσχευση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση στον τομέα της υγείας, η οποία δεν είναι άλλη από την έλλειψη διαθέσιμων οργάνων για μεταμόσχευση.

Κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν την προώθηση στο ευρύ κοινό της ιδέας της δωρεάς οργάνων, μια προσπάθεια κινητοποιούμενη από την σημαντική συμβολή οργανώσεων όπως το Κέντρο για την Συλλογή Οργάνων και την Εκπαίδευση (Center for Organ Recovery and Education), το Αμερικανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων (the American Transplant Foundation) καθώς και η οργάνωση Donate Life.

Πιο σύγχρονες προσεγγίσεις στο ζήτημα αποτελούν η πρακτική της τρισδιάστατης εκτύπωσης οργάνων, χρησιμοποιώντας ως καλούπι και σκελετό αληθινό ιστό, καθώς και χρήση γενετικής μηχανικής για την δημιουργία ανθρώπινων οργάνων από άλλα είδη, όπως τους χοίρους.

Πάνω σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη ιδέα δουλεύουν αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές, όπως ο Dr. Jef Boeke, από το NYU Langone Health, προσπαθώντας να γεφυρώσει τις ανοσολογικές διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη. Δυστυχώς, όμως, το επιτακτικό του ζητήματος οδηγεί αρκετούς, ανάμεσά τους και ερευνητές, στο να καταφύγουν σε ηθικά αμφιλεγόμενου περιεχομένου έρευνες.

Ο Dr. Juan Carlos Izpisua Belmonte που ταξίδεψε από το Salk Institute της Καλιφόρνιας στην Κίνα, μαζί με τους συνεργάτες του διεξάγει έρευνα για την δημιουργία ανθρώπινων οργάνων από τον συνδυασμό κυττάρων από διαφορετικά είδη (χιμαιρικών οργανισμών), όπως αυτών από ένα έμβρυο πιθήκου και βλαστοκύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα. Η προσπάθεια αυτή έχει οδηγήσει σε έντονη κριτική της προσέγγισης αυτής του προβλήματος, κυρίως εξαιτίας της εγγύτητας με το είδος που έχει επιλεχθεί και λόγω του γενικότερου σκεπτικισμού απέναντι στην δημιουργία χιμαιρών, τόσο από άποψη βιωσιμότητας ως λύσης αλλά και από ηθικής απόψεως.

Εν γένει, προτείνεται η συντονισμένη διεθνή προσπάθεια υιοθέτησης κοινής πολιτικής από την πλειονότητα των κρατών πάνω στο ζήτημα, με κοινά ερευνητικά πρότυπα, χωρίς το ανάλογο ηθικό κόστος να βαραίνει την δημιουργία των πλέον απαραίτητων οργάνων για μεταμόσχευση.

 

Πηγή: Bioethics.com, The Hill

Βικτώρια Δίπλα- Stagiaire ΕΕΒ 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates