[01-09-2019] ΗΠΑ: Αυστηρότερος έλεγχος για την έρευνα σε ανθρώπινο εμβρυικό ιστό

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου 2019, ότι οι επιστήμονες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δεν θα είναι πλέον σε θέση να μελετήσουν των ανθρώπινο εμβρυικό ιστό, παρά μόνο με αυξημένη δεοντολογική επιτήρηση.

Μάλιστα, ένας ανώτερος υπάλληλος της διοίκησης του Προέδρου Donald Trump, δήλωσε στο Associated Press: «Η προώθηση της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψη μέχρι τον φυσικό θάνατο είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησης του Προέδρου Trump».

Παρότι αρκετοί επιστήμονες κατέκριναν τη συγκεκριμένη δήλωση, πολλοί υποστηριχτές των δικαιωμάτων κατά της άμβλωσης την επαίνεσαν. Ο ειδικός στην αναγεννητική ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, Lawrence Goldstein δήλωσε ότι «η απαγόρευση της πολύτιμης έρευνας που χρησιμοποιεί εμβρυϊκό ιστό που διαφορετικά πρόκειται να απορριφθεί δεν έχει νόημα», καθώς επίσης ότι η συγκεκριμένη πολιτική «αποτρέπει τη σημαντική μελλοντική έρευνα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών».

Η διοίκηση Trump έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να σταματήσει η απόκτηση του εμβρυϊκού ιστού, από το Σεπτέμβριο του 2018. Επίσης, είχε περιορίσει με σύμβαση το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Φρανσίσκο, να χρησιμοποιεί εμβρυϊκό ιστό σε μελέτες για τον ιό HIV, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που έλαβε χώρα στις 5 Ιουνίου, η έρευνα αυτή έχει πλέον διακοπεί.

Οι νέες αιτήσεις ή οι αιτήσεις για ανανέωση των εξωτερικών έργων, θα πρέπει να ελεγχθούν από μία ομάδα δεοντολογίας που θα περιλαμβάνει θεολόγο, δικηγόρο, γιατρό, ηθικολόγο και επιστήμονες αντικειμένου.

 

Πηγή: The Scientist

Καλλιόπη Καγκελάρη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates