[24-07-2019] Αίγυπτος: Αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης ανθρώπινων οργάνων

Αποκαλύφθηκε στο Κάιρο μεγάλης κλίμακας κύκλωμα διακίνησης οργάνων που δρούσε από το 2014.

Στο κύκλωμα αυτό συμμετείχαν διάφορα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Αιγύπτου καθώς και αξιωματούχοι της πρεσβείας της Υεμένης στο Κάιρο, οι οποίοι έδιναν ψευδή έγγραφα για προσωπικό όφελος, προκειμένου να διευκολύνουν τη διακίνηση οργάνων.

Το κύκλωμα έπαιρνε τα όργανα από φτωχούς κατοίκους της Υεμένης που ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο και να πουλήσουν κάποιο όργανο έτσι ώστε να αποκτήσουν μία οικονομική άνεση για κάποιο χρονικό διάστημα όπως επίσης και από πρόσφυγες που είχαν καταλήξει στην Αίγυπτο λόγω του πολέμου στην Υεμένη και έβρισκαν την πώληση κάποιου οργάνου ως ένα τρόπο να βγάλουν τα απαραίτητα χρήματα για την επιβίωσή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κατοίκου της Υεμένης που συμφώνησε στην πώληση ενός νεφρού για το ποσό των $ 5000 και μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Κάιρο.

Το κύκλωμα διακίνησης οργάνων έβρισκε εμπόρους οργάνων στην Υεμένη και τους έφερνε σε επαφή με εμπόρους στην Αίγυπτο. Οι έμποροι οργάνων έπαιρναν περίπου $ 1000 προμήθεια για κάθε δότη που έφερναν στο κύκλωμα και, σύμφωνα με τον Nabil al-Fadhil, επικεφαλής του Οργανισμού για την Καταπολέμηση της Διακίνησης Ανθρωπίνων Οργάνων της Υεμένης, επαληθεύθηκαν περίπου 1000 περιπτώσεις πωλήσεων οργάνων, αν και εικάζεται ο αριθμός να φτάνει μέχρι και τις δέκα χιλιάδες. Το κύκλωμα διατηρούσε μόνιμα μία ομάδα ατόμων πρόθυμων να πουλήσουν κάποιο όργανο, συνήθως νεφρό.

Υπήρχε μία καθορισμένη διαδικασία μέσω της οποίας δούλευε το συγκεκριμένο κύκλωμα. Οι ασθενείς που χρειάζονταν κάποιο όργανο έρχονταν σε επαφή με το κύκλωμα διακίνησης μέσω των νοσοκομείων. Στη συνέχεια, όταν βρισκόταν συμβατός δότης πραγματοποιούσαν άμεσα την επέμβαση και ο δότης επέστρεφε στην Υεμένη, εάν δεν ήταν πρόσφυγας, χωρίς αρκετό χρόνο νοσηλείας για να ανακάμψει ή να ληφθούν υπόψη οι όποιες επιπλοκές της υγείας του και το αν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται σε απαιτητικές εργασίες.

Παρόλο που στην Υεμένη η πώληση ανθρώπινων οργάνων δεν είναι παράνομη, είναι παράνομη στην Αίγυπτο, όπου και πραγματοποιούνταν οι εγχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμη και στην Υεμένη, πρέπει ο δωρητής να είναι ίδιας εθνικότητας με το δέκτη του οργάνου και να υπάρχει μεταξύ τους κάποια μορφή συγγένειας, κάτι που δεν ίσχυε σε αυτές τις περιπτώσεις. Όλες αυτές οι περιπτώσεις παρέβαιναν τους νόμους και των δύο χωρών και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έδιναν οι δέκτες των οργάνων κατέληγε είτε στους εμπόρους είτε στις αρχές και την πρεσβεία.

 

Πηγή: Al jazeera

Μαρίνα Σκαρβέλη Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates