[15-07-2019] Γερμανία: 3D εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων

Ομάδα στη Γερμανία που εργάζεται στην τριών διαστάσεων βιο-εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων έχει αναπτύξει μία τεχνική προκειμένου να αποκτάται επακριβές σχέδιο (blueprint) των οργάνων για την ακριβή αναπαραγωγή της δομής τους.

Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Ali Erturk στο Μόναχο, χρησιμοποίησαν έναν διαλύτη προκειμένου να καταστήσουν τα όργανα διαφανή. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ερευνητές κατόρθωσαν να «σκανάρουν» τα όργανα προς απόκτηση ακριβούς εικόνας της δομής τους καθώς και να εντοπίσουν την τοποθεσία κάθε κυττάρου. Χρησιμοποιώντας αυτό το «σχέδιο» (blueprint), οι ερευνητές θα εκτυπώσουν ένα «ικρίωμα» οργάνων μέσα στο οποίο θα εγχυθούν βλαστοκύτταρα ώστε να καταστεί λειτουργικό.

Μέχρι τώρα, η 3D εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων υστερούσε ως προς τις ακριβείς κυτταρικές δομές κατά τον Erturk. Με τη νέα τεχνική μπορούμε να δούμε που ακριβώς βρίσκεται κάθε κύτταρο λόγω της διαφάνειας που έχει προκαλέσει ο διαλύτης στα όργανα. Στη συνέχεια, μπορούμε να αντιγράψουμε τα ίδια τα κύτταρα χρησιμοποιώντας την βιο-εκτύπωση τριών διαστάσεων προχωρώντας έτσι στη δημιουργία ενός ζωτικού οργάνου.

Στα προσεχή χρόνια, η ομάδα των ερευνητών θα εστιάσει στο πάγκρεας, προτού φτάσει στα νεφρά, σε πέντε ή έξι χρόνια. Οι προσπάθειες θα κατευθυνθούν στην μεταμόσχευση των βιο-εκτυπωμένων οργάνων αρχικά σε ζώα με την ελπίδα να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους  εντός πέντε με δέκα ετών.

Είναι φανερό ότι η παρούσα τεχνική εγείρει πλήθος βιοηθικών προβληματισμών που θα πρέπει να συζητηθούν και να εξεταστούν ενδελεχώς πριν την εφαρμογή της τεχνικής τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μη ανθρώπινα ζώα καθώς και να επισημανθούν οι κίνδυνοι που πιθανώς ελλοχεύουν.

Πηγή: Genethique

Ελένη Αγγέλου Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates