[11-07-2019] Ην. Βασίλειο: Ενδεχόμενη δημιουργία της πρώτης «φάρμας σωμάτων»

Η Βρετανική κυβέρνηση περιεργάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει μια «φάρμα σωμάτων» προκειμένου να μελετά την αποσύνθεση των ανθρωπίνων πτωμάτων.

Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα στο περιοδικό Nature, η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή του Porton Down στην Ανατολική Αγγλία όπου βρίσκεται το εργαστήριο Defence Science and Technology Laboratory.

Η πρώτη «φάρμα σωμάτων» άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1981 και από τότε πολλές άλλες έχουν ανοίξει τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες όπως στην Αυστραλία και στην Ολλανδία. Εγκληματολόγοι και ιατροδικαστές υποστηρίζουν ότι έχουν ανάγκη να μπορούν να συγκεκριμενοποιούν τον χρόνο καθώς και τον τρόπο θανάτου.

Για την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Amy Rattenbury από το πανεπιστήμιο Wrexham Glyndŵr, δεν τίθεται ζήτημα εύρεσης σωμάτων προς μελέτη καθώς όπως η ίδια εξομολογείται, δέχεται κλήσεις και μηνύματα καθημερινά από ανθρώπους που επιθυμούν να δωρίσουν νεκρά σώματα –δικά τους ή αγαπημένων τους ανθρώπων.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί ευνοϊκά διακείμενοι ως προς αυτή την πρακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιατροδικαστική ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Lancaster, Sue Black, σύμφωνα με την οποία, η επιστημονική δικαιολόγηση μπορεί να έχει υποχωρήσει απέναντι στην συγκινησιακή ρητορική. Το ερώτημα που θέτει είναι εάν, με τα δεδομένα μέσα που διαθέτει κάθε χώρα μπορούμε πράγματι να φτάσουμε εγγύτερα σε μια γνώση που να ξεπερνά την ακρίβεια της υπάρχουσας με αναφορά στην αποσύνθεση των σωμάτων. 

 

Πηγή: BioEdge

Ελένη Αγγέλου Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates