[13-06-2013] Η.Π.Α: Η οργανοποιός Bhatia

 
Τα ηπατικά κύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα: μόλις αφαιρεθούν από το σώμα αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργία τους μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό έχει καταστήσει δύσκολη για τους βιολόγους την κατασκευή ενός τεχνητού οργάνου για ασθενείς των οποίων το συκώτι έχει πάψει να λειτουργεί ή ακόμη τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε κύτταρα του ήπατος.

Έτσι, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο Mehmet Toner του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), η Sangeeta Bhatia είχε ένα μόνο έργο να επιτελέσει – να κάνει τα ηπατικά κύτταρα να λειτουργούν έξω από το σώμα.

Προς μίμηση της οργάνωσης των ηπατικών κυττάρων στο σώμα – μακριές σειρές κυττάρων απλώνονται ανάμεσα σε στρώματα της εξωκυττάριας ουσίας- σ’ ένα πιάτο, η Bhatia, αρχικά χρησιμοποίησε τη χημεία για να συστηματοποιήσει την επιφάνεια του γυαλιού με υδρόφιλα και υδρόφοβα μόρια, ώστε ν’ αναγκάσει ηπατοκύτταρα αρουραίου να παραταχθούν τακτοποιημένα. Τρία χρόνια αργότερα, η Bhatiaανακαλεί: «για την ακρίβεια δε λειτουργούσε».

Ο φίλος και μελλοντικός σύζυγός της, Jagesh Shah, ένας φοιτητής ηλεκτρικής μηχανικής στο MITεκείνη την περίοδο, ανέφερε μια εγκατάσταση μικροκατασκευαστικής στην πανεπιστημιούπολη, η οποία έκανε συστηματοποιημένες επιφάνειες για τα τσιπ υπολογιστών. «Πήγα εκεί και τους έπεισα να με αφήσουν να μπω στην εγκατάσταση τους» λέει η Bhatia. Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υπολογιστών, η Bhatiaσυστηματοποίησε τις επιφάνειές της με ευθείες γραμμές κολλαγόνου, χαραγμένες σε πλάκες από γυαλί, ως φυσική δομή για την οργάνωση των κυττάρων. «Αυτό, η διασύνδεση ζωντανών κυττάρων και μικροκατασκευαστικής, έγινε ένα από τα πρώτα έργα στο ΜΙΤ, στον τομέα αυτό που ονομάζεται βιοϊατρικά μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα ή Bio-MEMS», λέει η Bhatia.

Τώρα, ως διευθύντρια του Laboratory for Multiscale Regenerative Technologies του ΜΙΤ, η Bhatiaέχει το δικό της εξοπλισμό συστηματοποίησης και έχει, από τότε, κατασκευάσει μια πλήρη μικρογραφία του ήπατος exvivo, η οποία χρησιμοποιείται σε εφαρμογές για έλεγχο φαρμάκων και για τη μελέτη παθογόνων που προσβάλλουν το ήπαρ. Συνεχίζει να πρωτοπορεί σε εξελίξεις αναφορικά με τη διασταύρωση βιολογίας και μηχανικής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κβαντικών κουκκίδων για τη μεταφορά φαρμάκων σε όγκους και συνθετικών νανοσωματιδίων για την ανίχνευση της νόσου.

Όμως, τα επιτεύγματα της Bhatia εκτείνονται πολύ πέρα από απλές ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις. Είναι υπέρμαχος των γυναικών στους τομείς της μηχανικής, συνιδρυτής δύο εταιρειών βιοτεχνολογίας, μητέρα δύο παιδιών και μια κλασικά εκπαιδευμένη Ινδή χορεύτρια.

Πηγή: The Scientist

Πετρίνα-Μαρία Αχυριάτη - StagiaireEEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates