[09-07-2019] Ην. Βασίλειο: Κλινικές αισθητικών επεμβάσεων ζητούν έλεγχο των πελατών τους για ψυχικές παθήσεις

Κλινικές αισθητικών επεμβάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των πελατών τους με αναφορά σε ψυχικές παθήσεις προτού προχωρήσουν στην όποια επέμβαση.

Οι ιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι η επιθυμία ορισμένων ατόμων να επιβάλλουν αλλαγές στο σώμα και την εμφάνισή τους  συνδέεται με εμμονικές διαταραχές σε σχέση με την εικόνα του σώματός τους και οι αισθητικές παρεμβάσεις που τους παρέχονται υπό μορφή θεραπείας μπορεί να είναι καταστροφικές για τα άτομα αυτά.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Stephen Powis, συνιστά σημαντικό βήμα ο αυστηρός έλεγχος των εταιρειών αισθητικών παρεμβάσεων προκειμένου να προστατευθεί η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νεαρών σε ηλικία ατόμων. Ο βομβαρδισμός των νέων από εξιδανικευμένες εικόνες στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και η ευρεία διαθεσιμότητα  διαδικασιών «γρήγορης επιδιόρθωσης», τροφοδοτούν ενός είδους επιδημία ψυχολογικών προβλημάτων.

Το Joint Council for Cosmetic Practitioners (JCCP) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει εθελοντικά ένα μηχανισμό αυτορρύθμισης των μελών-κλινικών προκειμένου να  προστατεύουν τα άτομα που είναι ευάλωτα σε ψυχολογικό επίπεδο. Στο μέλλον, το προσωπικό που στελεχώνει κλινικές τέτοιου είδους θα εκπαιδεύεται ώστε να κατανοεί τα προβλήματα που σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση και μάλιστα, να εντοπίζει εγκαίρως τις ενδείξεις στα άτομα που μπορεί να έχουν ψυχικά προβλήματα. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο εμφανίζεται για οποιουσδήποτε λόγους ως ευάλωτο, θα παραπέμπεται σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για την ψυχική υγεία.

 Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Ελλάδος έχει εξετάσει πολλάκις το ζήτημα της «βελτίωσης των ανθρωπίνων χαρακτηριστικών» καθώς και τις συνοδευόμενες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που φέρουν τέτοιου είδους βελτιώσεις (Γνώμη και Έκθεση). Ο προβληματισμός που τίθεται είναι πολύπλευρος και εμπίπτει σε διαφορετικούς κλάδους μελέτης. Ενδεικτικά τίθενται ζητήματα που ποικίλλουν από την ευθύνη του ιατρού και τη σχέση του με τον κώδικα δεοντολογίας, το δίκαιο και την αυτονομία του ατόμου ως και φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με την προσωπική ταυτότητα.

 

Πηγή: BioEdge καιThe Guardian

ΕλένηΑγγέλου- Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates