[21-06-2019] Ισραήλ: Η πρώτη καρδιά από τρισδιάστατη εκτύπωση

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, με την οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία τρισδιάστατων εκτυπώσεων σπιτιών, όπλων και σχεδόν κάθε αντικειμένου. Τώρα, φαίνεται πως είναι δυνατή η χρήση της και σε επιστήμες όπως η Βιολογία και η Ιατρική: επιστήμονες από το Ισραήλ παρουσίασαν μία τρισδιάστατη εκτύπωση καρδιάς από ανθρώπινο ιστό με αιμοφόρα αγγεία, αναφέροντάς το ως ένα σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα που ανοίγει τους δρόμους για νέες εφαρμογές στον τομέα μεταμοσχεύσεων.

Παρόλο που είχε επιτευχθεί και στο παρελθόν η τρισδιάστατη εκτύπωση της δομής μίας καρδιάς, ποτέ πρωτύτερα δεν είχε γίνει έτσι ώστε να περιλαμβάνει κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία. Είναι η πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα που κατασκευάστηκε και εκτυπώθηκε με επιτυχία μία ολόκληρη καρδιά με κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, θαλάμους και κοιλίες. Παρ’ ότι η καρδιά που κατασκευάστηκε έχει μέγεθος καρδιάς κουνελιού, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να παράγουν στο μέλλον καρδιές κατάλληλες για μεταμοσχεύσεις καθώς και τμήματα του οργάνου για την αναγέννηση ελαττωματικών καρδιών, μιας και απαιτείται γι’ αυτό η ίδια τεχνική με αυτή που χρησιμοποίησαν. Ωστόσο, δήλωσαν ότι πολλές δυσκολίες πρέπει να ξεπεραστούν προτού να είναι διαθέσιμες για μεταμοσχεύσεις πλήρως λειτουργικές τρισδιάστατα εκτυπωμένες καρδιές.

Οι ερευνητές πρέπει τώρα να “διδάξουν” την εκτυπωμένη καρδιά να “συμπεριφέρεται” σαν πραγματική. Τα κύτταρα, σε αυτή τη φάση, είναι ικανά να συστέλλονται, αλλά δεν έχει το όργανο ακόμα την ικανότητα να αντλεί αίμα. Στη συνέχεια, αφού την καταστήσουν λειτουργική, σχεδιάζουν να τη μεταμοσχεύσουν σε ζωικά μοντέλα, ιδανικά σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Ένα από τα προβλήματα που παραμένουν είναι το να επιτύχουν αύξηση των κυττάρων έτσι ώστε να έχουν αρκετό ιστό για τη δημιουργία καρδιάς που ομοιάζει σε μέγεθος την ανθρώπινη. Αν και υποστηρίζουν πως στην πράξη, θα ήταν καλύτερα να ξεκινούσε κανείς με πιο απλά, σε σύγκριση με την καρδιά, όργανα, ευελπιστούν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα τη βασικότερη αιτία θανάτου στον κόσμο και η μόνη λύση για βαριές περιπτώσεις είναι η μεταμόσχευση. Η δημιουργία τρισδιάστατα εκτυπωμένων καρδιών, αν τελικά επιτευχθεί σε βαθμό που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταμοσχεύσεις, μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα των συμβατικών μεταμοσχεύσεων. Ένα από αυτά είναι το ότι ο αριθμός των μοσχευμάτων αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένος και δεν επαρκεί για όλες τις περιπτώσεις και ένα άλλο πως είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ιστοσυμβατότητας ακόμα και στους ασθενείς που έχουν δεχθεί μόσχευμα. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αυτή την τεχνολογία, εφόσον μπορεί να παραχθεί επαρκής αριθμός μοσχευμάτων και μάλιστα από τον ιστό του δέκτη, κάτι που λύνει το πρόβλημα της ιστοσυμβατότητας.

 

Πηγή: Times of Israel

Μαρίνα Σκαρβέλη - Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates