[19-06-2019] ΗΠΑ. HIV: χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για την ασθένεια «αγόρι στη φούσκα»

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησαν τον ιό HIV για να κάνουν μία γονιδιακή θεραπεία, που είχε θετικά αποτελέσματα σε οκτώ βρέφη με βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, γνωστή ως «αγόρι στη φούσκα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αναπτύχθηκε σε ένα νοσοκομείο του Tennessee, δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. Τα μωρά που γεννιούνται με ελάχιστη ή μη ανοσοποιητική προστασία, έχουν πλέον πλήρες λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μωρά που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία και παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή πρέπει να ζουν σε απολύτως αποστειρωμένες συνθήκες, καθώς τείνουν να πεθαίνουν ως βρέφη.

Η γονιδιακή θεραπεία αφορά τη συλλογή του μυελού των οστών από τα βρέφη και τη διόρθωση του γενετικού ελαττώματος στο DNA τους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννησή τους. Το «καλό» γονίδιο – το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη διόρθωση του ελαττώματος- εισήχθη σε μια τροποποιημένη έκδοση ενός από τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του David Vetter, που έπασχε από βαριάς μορφής ανοσοανεπάρκεια (SCID), μια ασθένεια που τον καθιστούσε ανίκανο στο να ασχοληθεί με τον έξω κόσμο, καθώς ήταν εγκλωβισμένος μέσα σε ένα πλαστικό αποστειρωμένο θάλαμο. Ο Vetter, γνωστός ως «αγόρι στη φούσκα», γεννήθηκε το 1971 με τη συγκεκριμένη ασθένεια και πέθανε σε ηλικία 12 ετών, έπειτα από μια αποτυχημένη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η Δρ. Ewelina Mamcarz, από τον St. Jude, ανέφερε σε δήλωσή της: «Αυτοί οι ασθενείς είναι μικρά παιδιά, που θα έπρεπε να ανταποκρίνονται σε εμβολιασμούς και να έχουν ολοκληρωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία από μολύνσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους ώστε να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά. Αποτελεί μία πρώτη δοκιμή σε ασθενείς με SCID-Χ1».

Πηγή: BBC

Σταματία Χαλιμούρδα- Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates