[14-06-2019] Κόσμος: Ενέσιμες βιταμίνες: Χρήση και κίνδυνοι

Μία όλο και αυξανόμενη τάση είναι η χρήση ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνες (IV), μια μέθοδος χορήγησης βιταμινών και ανόργανων συστατικών απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Η συγκεκριμένη θεραπεία υποστηρίζεται πως μπορεί να αυξήσει την ενέργεια του ατόμου, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να βελτιώσει το δέρμα, να συμβάλει στην απώλεια βάρους, να βοηθήσει με το hung-over, ακόμη και να θεραπεύσει διάφορες ελαφριές ασθένειες. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διάφορες χώρες στην Ασία, καθώς και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά την ευρεία χρήση της, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη και μπορεί δυνητικά να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για την ενδοφλέβια έγχυση θρεπτικών συστατικών εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση του ασθενή, λόγω αποτυχίας λήψης τους μέσω της πεπτικής οδού. Επιπλέον, για τη χρήση οποιουδήποτε ενδοφλεβίως χορηγούμενου φαρμάκου επιβάλλεται η λήψη του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Η IV είναι πιθανό να επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και για αυτό το λόγο απαγορεύεται στη Βρετανία από το National Institute for Clinical Excellence (NICE) οποιαδήποτε χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων χωρίς να γίνει πρώτα έλεγχος αυτών των δύο οργάνων.

Αν και υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που χρειάζονται τη λήψη συμπληρωματικών βιταμινών, όπως είναι οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά ή άτομα άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται τηρώντας μία υγιεινή διατροφή. Γενικά, οι άνθρωποι χρειάζονται βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες και απαιτείται η λήψη συμπληρώματος μόνο σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχει ανεπάρκεια. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υποστούν υπερβιταμίνωση, που είτε σημαίνει πως οι υψηλότερες ποσότητες βιταμινών θα αποβληθούν από τον οργανισμό ή μπορεί και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, εάν παραμείνουν σε αυτόν.

Ένας πιθανός λόγος για τη μεγάλη διάδοση αυτής της τάσης από διάφορες εταιρίες ίσως είναι οι υψηλές τιμές της IV, που μπορεί να κυμαίνονται από £120 έως και £3000. Ιδιαίτερα γνωστή έκαναν την IV διάφοροι διάσημοι ηθοποιοί ή τραγουδιστές, κάτι που αύξησε την επιθυμία του κοινού να δοκιμάσει. Ωστόσο, θα ήταν καλό να λαμβάνει κανείς υπόψη του τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από την έγχυση οποιαδήποτε ουσίας μέσα στο σώμα του, που εκτός από όσα προαναφέρθηκαν θα μπορούσε να είναι και μόλυνση στο σημείο της ένεσης, πριν αποφασίσει να λάβει κάτι που θα λάμβανε ούτως ή άλλως φυσιολογικά από την τροφή του.

Πηγή: BBC

Μαρίνα Σκαρβέλη – Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates