[19-06-2019] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 ετών από την ίδρυσή της, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής διοργάνωσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου συνέδριο στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Ανθρώπινη αξία και εμπορευματοποίηση του σώματος. Η βιοηθική πρόκληση στον 21ο αιώνα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ελένη Ρεθυμιωτάκη, Aν. Καθηγήτρια στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην εισαγωγική της ομιλία, αφού αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 20ετίας, τόνισε την επικαιρότητα του θέματος τoυ συνεδρίου, με δεδομένη την ανάπτυξη της τεχνολογίας και το άμεσο ενδιαφέρον της οικονομίας  στο πεδίο της σύγχρονης βιοιατρικής.

Στην κεντρική ομιλία, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Δρ. Katrin Uerpmann  παρουσίασε το γενικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διεθνούς οργανισμού για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από αθέμιτες πρακτικές εμπορευματοποίησης.

Τα κρίσιμα ηθικά, κοινωνικά και νομικά θέματα που αναδεικνύονται σχετικά, σε τομείς όπως οι μεταμοσχεύσεις, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι τράπεζες βλαστοκυττάρων, οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων, οι γενετικές εξετάσεις, οι ευρεσιτεχνίες στη βιοτεχνολογία κλπ. παρουσιάσθηκαν από έγκριτους ομιλητές με διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία.

Toσυνέδριο έκλεισε με την τιμητική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό τον τίτλο: «Η συνταγματική κατοχύρωση της αξίας του Ανθρώπου και οι επιπτώσεις της στη Βιοηθική».

Η ευρύτατη συμμετοχή ακροατηρίου, προερχόμενου από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, ιδίως νέων επιστημόνων και ερευνητών, αποτελεί δείγμα έντονου ενδιαφέροντος για την εναρμόνιση των θεμελιωδών αξιών μιας σύγχρονης κοινωνίας με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το έργο αυτό έχουν αναλάβει να προωθήσουν, κατά κύριο λόγο, οι επιτροπές Βιοηθικής σε παγκόσμια κλίμακα.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates