[12-06-2019] ΗΠΑ: Κατάργηση νόμου όσον αφορά τις αμβλώσεις στη Βόρεια Καρολίνα

Από το 1973 στη Βόρεια Καρολίνα βρισκόταν σε ισχύ ένας νόμος όσον αφορά τις αμβλώσεις (απόφαση Roe v. Wade, 410 U.S. 113 (1973), ο οποίος τις απαγόρευε μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αποτελούσαν ιατρική ανάγκη για την ασφάλεια της μητέρας.

Αυτό το χρόνο, ο αμερικανός δικαστής William Osteen, στο Greensboro ανέτρεψε την ισχύ του νόμου αυτού, επιτρέποντας την άμβλωση σε οποιαδήποτε περίπτωση το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας της μητέρας, όπως αυτό καθορίζεται από το γιατρό. Ο δικαστής δικαιολόγησε την απόφαση του για τον καινούριο νόμο λέγοντα πως “δεν επιτρέπεται σε κανένα κράτος να απαγορεύσει τις αμβλώσεις μη βιώσιμων εμβρύων ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να πιστεύει ότι μια τέτοια απαγόρευση είναι προς το συμφέρον των πολιτών του ή πόσο ελάχιστο βάρος θεωρεί το παιδί για τις γυναίκες που ζητούν την άμβλωση”.

Η απόφαση αυτή ευχαρίστησε οργανισμούς όπως οι Center for Reproductive Rights, American Civil Liberties Union και Planned Parenthood, που είχαν ήδη καταθέσει αγωγή για το νόμο περί αμβλώσεων του 1973 από το 2016. Ο Genevieve Scott, δικηγόρος του οργανισμού Center for Reproductive Rights, αναφέρει πως “η απαγόρευση των αμβλώσεων ήταν αντισυνταγματική και αγνοούσε τις μοναδικές περιστάσεις, τις προκλήσεις και τις πιθανές επιπλοκές που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες. Οι πολιτικοί που παίρνουν ιατρικές επιλογές για τις γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης είναι παράλογοι και επικίνδυνοι”.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή φάνηκε να δυσαρεστεί διάφορους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι είχαν υποβάλει νωρίτερα αυτό το χρόνο στη Βόρεια Καρολίνα ένα νομοσχέδιο που ερχόταν σε αντίθεση με το συγκεκριμένο νόμο και απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά από τις 13 εβδομάδες κύησης. Σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, τον ίδιο χρόνο, είχε γίνει προσπάθεια να περάσουν νέοι, αυστηρότεροι περιορισμοί όσον αφορά τις αμβλώσεις, όπως ένας νόμος που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην πολιτεία Mississippi, ο οποίος απαγορεύει σε μια γυναίκα να πραγματοποιήσει άμβλωση όταν εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο.

Οι απόψεις συνεπώς είναι διχασμένες αν και φαίνεται πως η πλειοψηφία υποστηρίζει πως οι γυναίκες έχουν συνταγματικό δικαίωμα στην πραγματοποίηση αμβλώσεων με βάση το τι επιθυμούν και όχι μόνο εάν αυτό αποτελεί αναγκαστική ιατρική απόφαση.

 

Πηγή: Reuters

Μαρίνα Σκαρβέλη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates