[10-06-2019] Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση ανοσοθεραπείας προερχόμενη από πλάσμα αίματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα της οκτάχρονης Megan Steadman είναι ίδιο με το ανοσοποιητικό ενός νεογέννητου. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ενίσχυση με μια ειδική θεραπεία, προερχόμενη από πλάσμα αίματος.

Εντούτοις, η παραγωγή ανοσοσφαιρινών απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη δεκαετία του ΄90 λόγω φόβων, σχετικά με τη δυνητική εξάπλωση, σε ανθρώπους, της «ασθένειας των τρελών αγελάδων». Η απαγόρευση ισχύει μέχρι σήμερα, ωστόσο υπάρχουν αιτήματα από ομάδες ασθενών που ζητούν της αναθεώρησή της. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως εργάζεται προς την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Για να γίνει η συγκεκριμένη θεραπεία απαιτούνται μεγάλες ποσότητες πλάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Megan αποτελεί έναν από τους 5.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πάσχει από μία σπάνια νόσο γνωστή ως πρωτογενή ανοσολογική ανεπάρκεια. Πέρυσι είχε υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, κάτι που ενίσχυσε την ελπίδα της οικογένειας ότι θα επέρχονταν η θεραπεία της πάθησης, αλλά τώρα η ζωής της εξαρτάται από τις συστηματικές εγχύσεις ανοσοσφαιρινών. Η μητέρα της, Victoria Stoneman, δήλωσε, πως χωρίς τη θεραπεία η Megan μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Οι ανοσοσφαιρίνες εξάγονται από το πλάσμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κλασμάτωση και απαιτεί χιλιάδες μονάδες πλάσματος, με δωρεές από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ώστε να παραγάγουν μία μόνο φιάλη. Οι επιστήμονες έχουν επιφυλάξεις, καθώς μόνο ένας δότης είχε προσβληθεί από την ανθρώπινη μορφή της θανατηφόρου ασθένειας – μια παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt- Jacob (vCJD)-  και θα μπορούσε να είχε μολύνει μία ολόκληρη παρτίδα ανοσοσφαιρινών. Από τότε όλες οι προμήθειες πλάσματος έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες λένε πως θα συνεχίσουν να βεβαιώνουν ότι υπάρχει αρκετή ανοσοσφαιρίνη για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ανοσολογική ανεπάρκεια, ωστόσο μακροπρόθεσμα οφείλουμε να μπορούμε να παραγάγουμε τη δική μας.

Πηγή: BBC

Σταματία Χαλιμούρδα-   Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates