[06-05-2019] Ισπανία: Η Κυβέρνηση θέτει σε αναμονή τα πειράματα TDCs σε κρατούμενους φυλακών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, έβαλε τέλος στα ψυχολογικά πειράματα, που γίνονταν σε κρατούμενος φυλακών, οι οποίοι παρουσίαζαν βίαιη συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, υποβάλλονταν σε ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα, με σκοπό τη διέγερση του προμετωπιαίου φλοιού. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν, εάν με τη τεχνική της διακρανιακής διέγερσης με συνεχή παροχή ρεύματος (TDCs), μπορούν να πετύχουν μείωση της επιθετικότητας των φυλακισμένων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε, όπου τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο Neuroscience τον Ιανουάριο, φαίνεται να λειτουργεί. Οι κρατούμενοι που έλαβαν    TDCs ανέφεραν, ότι μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα βίαια αισθήματα που ένιωθαν. Εντούτοις, υπήρξαν κρατούμενοι που συμμετείχαν σε μια ομάδα ελέγχου και ισχυρίστηκαν πως δεν αισθάνθηκαν κάποια αλλαγή.

Ωστόσο, όταν η New Scientist ανέφερε, πως οι Ισπανοί επιστήμονες θα πρέπει να κάνουν ένα πείραμα παρακολούθησης, έπειτα από την έγκριση που έλαβαν από την ισπανική κυβέρνηση, αξιωματούχοι των φυλακών και η Πανεπιστημιακή Επιτροπή Ηθικής αντέδρασαν, οπότε η κυβέρνηση υπαναχώρησε την έγκριση και σταμάτησε το πείραμα.

Οι ερευνητές εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στο TDCs. Η Andrés Molero-Chamizo, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Huelva, δήλωσε στο Vox: «Μακροπρόθεσμα, το TDCs θα μπορούσε να κάνει καλύτερη τη ζωή των κρατουμένων, με δύο τρόπους, τόσο κάνοντας τη φυλακή ένα περιβάλλον με λιγότερη βία, καθώς επίσης, να λειτουργεί ως χώρος αποκατάστασης των φυλακισμένων, που θα επιτρέπει αργότερα την έξοδο τους και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία».

Εντούτοις, πολλοί, μεταξύ των οποίων, όπως φαίνεται, η σημερινή ισπανική κυβέρνηση, έχουν ενδοιασμούς σχετικά με τα πειράματα σε κρατούμενους. Για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πείραμα, όσοι πάρουν μέρος υπογράφουν ένα έντυπο συγκατάθεσης. Οι άνθρωποι αυτοί όμως, επειδή ζουν σε ένα καταναγκαστικό περιβάλλον, πιθανόν, να αισθάνονται ότι συμμετέχοντας στα πειράματα, λάβουν καλύτερη διαχείριση ή ακόμα και αναστολή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η  έννοια της «συγκατάθεσης» των κρατουμένων θα μπορούσε να φτάσει σε έσχατο σημείο. Επιπροσθέτως, εάν οι φυλακισμένοι γίνουν λιγότερο βίαιοι, οι κυβερνήσεις θα έχουν λιγότερα κίνητρα, για να προβούν σε βελτίωση των συνθηκών κράτησης τους.

Πηγή: BioEdge

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates