[24-04-2019] Ην. Βασίλειο: Ασθενής «ελεύθερος» από τον ιό HIV, έπειτα από θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Στο Λονδίνο χορηγήθηκε μια θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε ένα ασθενή που έπασχε από καρκίνο. Τώρα παρουσιάζει δείγματα ύφεσης του ιού HIV για 18 μήνες, καθώς επίσης δεν λαμβάνει κάποια ιατρική αγωγή για τον ιό.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως είναι πολύ νωρίς για να πουν πως ο ασθενής θεραπεύτηκε από τον HIV.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, πως η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν αποτελεί θεραπεία για το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που είναι φορείς του HIV. Ωστόσο, αποτελεί μία προοπτική για την ανεύρεση της θεραπείας στο μέλλον.

Ο άντρας ασθενής, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται, διαγνώσθηκε με τον ιό HIV το 2003 και με λέμφωμα Hodgkin σε προχωρημένο στάδιο το 2012. Όσον αφορά το λέμφωμα  Hodgkin, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και στη συνέχεια του χορηγήθηκαν βλαστοκύτταρα από έναν δότη που είχε αποκτήσει ανοσία στον HIV. Αυτό οδήγησε στην ύφεση του καρκίνου και του ιού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, που ένας ασθενής υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη θεραπεία και κατέληξε στην ύφεση του ιού. Πριν από δέκα χρόνια, ένας άλλος ασθενής στο Βερολίνο έλαβε με μεταμόσχευση μυελό των οστών από ένα δότη, που είχε φυσική ανοσία στον HIV. Ο Timothy Brown λέγεται πως είναι ο πρώτος άνθρωπος που καταπολέμησε τον HIV/ AIDS, αφότου είχε υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις και σε ολική ακτινοβολία του σώματος (ακτινοθεραπεία), μια πολλή επιθετική θεραπεία.

«Η επίτευξη ύφεσης του ιού και σε ένα δεύτερο ασθενή, κάνοντας χρήση μιας παρόμοιας προσέγγισης, φανερώνει ότι η περίπτωση του ασθενούς του Βερολίνου δεν αποτελεί μία ανωμαλία, αντιθέτως, αποδεικνύεται πως οι προσεγγίσεις, στις δύο περιπτώσεις,  απέβησαν θεραπευτικές έναντι του ιού HIV» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ravindra Gupta, από το UCL.

 

Πηγή: BBC

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates