[18-04-2019] ΗΠΑ: Χρήση DNA προφίλ από ιδιωτικές εταιρίες γονιδιακής ταυτοποίησης για την εύρεση εγκληματιών

Τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρίες ελέγχου γονιδιακής ταυτοποίησης (DNA testing companies) χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς ελέγχους ή για τη διερεύνηση του γενεαλογικού δέντρου του πελάτη και την εύρεση συγγενών.

Προσφάτως, μία επιπρόσθετη χρήση τους φάνηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας και σύλληψης ενός κατά συρροή βιαστή και δολοφόνου των ΗΠΑ, του Golden State Killer. Από τότε το FBI συνεργάζεται με εταιρίες ελέγχου γονιδιακής ταυτοποίησης αναζητώντας μέσα στις βάσεις δεδομένων τους συγγενικά DNA με αυτά που ανακαλύπτει στις σκηνές των εγκλημάτων.

 Αυτή η συνεργασία βοήθησε στην σύλληψη δεκάδων βιαστών και δολοφόνων μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το αρνητικό της υπόθεσης ήταν πως κάποιες εταιρίες δεν ενημέρωναν τους πελάτες τους για τη χρήση του DNA τους από το FBI για τέτοιους σκοπούς. Παρά την έκπληξη που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού, φαίνεται πως ένα μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας (91%) συμφωνεί με τη χρήση αυτής της μεθόδου για τη σύλληψη εγκληματιών που έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα.

Η εταιρία Family Tree DNA, σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες εταιρίες όπως η  23andMe, η AncestryDNA και η MyHeritage, εξακολουθεί να επιτρέπει στο FBI τη φόρτωση του DNA των υπόπτων που ανακαλύπτεται στις σκηνές των εγκλημάτων στη βάση δεδομένων της, αναζητώντας κοντινούς συγγενείς, παρά την έκταση που πήρε το θέμα δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των πελατών της. Ωστόσο, πλέον δεν υπάρχει πρόσβαση στο συνολικό DNA όλων των πελατών της εταιρίας και οι πελάτες μπορούν να αρνηθούν τη χρήση του προσωπικού τους προφίλ για την εκάστοτε έρευνα.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι περισσότεροι πελάτες επικροτούν τη συγκεκριμένη χρήση των προσωπικών τους στοιχείων, εφόσον λιγότεροι του 1% επέλεξαν να απαγορεύσουν τη χρήση του προσωπικού τους προφίλ. Είναι πιθανόν πως οι ανησυχίες τους για τη συμμετοχή τους στη σύλληψη συγγενών τους μειώνονται από το γεγονός πως συνήθως με την τεχνική αυτή ανακαλύπτονται μακρινοί συγγενείς, όπως τρίτα ή τέταρτα ξαδέρφια που συχνά δε γνωρίζονται καν. Σίγουρα η μεγάλη αποδοχή τέτοιων μεθόδων από το κοινό οφείλεται σε ένα βαθμό στη χρήση τους για την επιβολή δικαιοσύνης, καθώς σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε έρευνα για την εύρεση της μητέρας ενός εγκαταλελειμμένου μωρού, δε φαίνονται τόσο θετικά διακείμενοι. Ίσως είναι πιο εύκολο ένας πολίτης να εγκαταλείψει ένα μέρος της ιδιωτικότητας και των προσωπικών του στοιχείων, θεωρώντας πως το κάνει για το ευρύτερο καλό.

 

Πηγή: The Atlantic

Σκαρβέλη Μαρίνα - Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates