[18-04-2019] Κόσμος: Ανησυχία για τις συσκευές διέγερσης εγκεφάλου που διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές

Η βιοεπιστήμη του «κάντο μόνος σου» έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των επιτευγμάτων που παρουσιάζει. Μία από τις τελευταίες ανακαλύψεις, αφορά συσκευές εγκεφαλικής διέγερσης, που παρέχονται απευθείας στον καταναλωτή.

Μεγάλος αριθμός νευροδιεγερτικών συσκευών έχουν εμφανιστεί στην αγορά, οι οποίοι υποτίθεται πως παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ή παρέχουν σε χαμηλά επίπεδα, απευθείας διακρανιακή διέγερση ηλεκτρικά (tDCS). Λέγεται, πως οι συσκευές αυτές κάνουν τα πάντα, από αύξηση της συγκέντρωσης μέχρι μείωση του άγχους, ακόμη και βελτίωση της ικανότητας των χρηστών για ορθολογική σκέψη.

Παράδειγμα αποτελούν το δημοφιλή ακουστικά neuropriming, που πωλούνται από την εταιρεία τεχνολογίας, Halo. Η σπορ έκδοση του ακουστικού, λέγεται ότι βελτιώνει την απόδοση των αθλητών, κατά τη διάρκεια των αθλημάτων που συμμετέχει έκαστος. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μία επιστημονική έρευνα αναφέρει, πως το ακουστικό βελτίωσε τις επιδόσεις των αθλητών που ασχολούνται με την ποδηλασία κατά 17%.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ενθουσιασμένες με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν οι διάφορες συσκευές νευροδιέγερσης που κυκλοφορούν στην αγορά και η απευθείας αγορά τους από τους καταναλωτές, αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις μέχρι το 2020.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι ειδικοί σε ηθικά ζητήματα, που ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει αυτού του είδους η τεχνολογία στους χρήστες των συσκευών, καθώς υπάρχει μια εμφανής έλλειψη νομικής εποπτείας για τις συσκευές διέγερσης του εγκεφάλου.

Πηγή: Bioedge

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates