[15-04-2019] Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία: Αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ευθανασίας σε κάποιες χώρες της ΕΕ

Αν και το ζήτημα της ευθανασίας θίγεται τακτικά από τους Γάλλους νομοθέτες, μια πρώτη αξιολόγηση της νομιμοποίησης της ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία, δημοσιεύτηκε στο  «La Revue du Praticien», τον Ιανουάριο του 2019.

Μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία αφορούν το Βέλγιο και είναι τα εξής:

·   Tο 50% περιπτώσεων ευθανασίας δεν αναφέρονται στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ευθανασίας(FCCEE). H FCCEE αναγνωρίζει αυτό το εύρημα στη δική της έκθεση 2016-2017: «Η Επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει το ποσοστό των περιπτώσεων ευθανασίας που έχουν αναφερθεί, σε σχέση με τον αριθμό αυτών που πραγματοποιήθηκαν».

·   Από την ομάδα των 208 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη θανατηφόρο ένεση, το 32% δεν είχε εκφράσει ρητά την επιθυμία να υποβληθεί σε ευθανασία. Στην ίδια περίπτωση, η σχετική απόφαση δεν είχε συζητηθεί με το 78% των περιπτώσεων που ενδιαφέρονταν. Ως απάντηση δόθηκαν τα εξής αίτια: οι ασθενείς βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση (70%), καθώς και ότι κάποιοι έπασχαν από άνοια (21%), οι γιατροί επέλεξαν την ευθανασία χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενούς, επειδή αισθάνθηκαν ότι ήταν σύμφωνη με το συμφέρον του (17%) και πως μια ενδεχόμενη συζήτηση θα ήταν επιβλαβής για τον ίδιο τον πάσχοντα (8%).

·   Ένα 12% των περιπτώσεων ευθανασίας, παρουσιάζει τους νοσηλευτές να έχουν προβεί στη χορήγηση της θανατηφόρου ένεσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ένεση χορηγήθηκε χωρίς την παρουσία γιατρού, στο 64% των περιπτώσεων.

Στην Ελβετία το αίτημα του ασθενούς για υποβοηθούμενη αυτοκτονία γίνεται δεκτό  όταν τα συμπτώματα μιας ασθένειας ή των λειτουργικών περιορισμών προκαλούν αφόρητο πόνο.

Πηγή: néthique

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates