[25-02-2019] Ην. Βασίλειο: Πρόγραμμα του NHS υπόσχεται γενετικά τεστ για όλα τα παιδιά με καρκίνο

Το Long Term Plan που ανακοινώθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) έχει περιγράψει λεπτομερώς μία πρόταση, ώστε να προσφέρει την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για όλα τα παιδιά με καρκίνο στην Αγγλία. 

Η κίνηση αυτη έχει βρεί θερμή υποδοχή από τον τομέα έρευνας του καρκίνου. Παρά τα συνεχώς βελτιούμενα ποσοστά επιβίωσης του παιδικού καρκίνου, παραμένει η μεγαλύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά μεταξύ ενός και δεκαπέντε ετών. «Φαίνεται σωστό να δοκιμάσουμε κάθε πιθανή λύση, όσον αφορά τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία» δήλωσε o Dr. Ewan Birney, διευθυντής του European Molecular Biology Laboratory's Bioinformatics Institute.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι οι καρκίνοι κατά την παιδική ηλικία συχνά προκύπτουν από διαφορετικές μεταλλάξεις σε διαφορετικά γονίδια από τον καρκίνο στους ενήλικες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παιδιατρική έρευνα και θεραπείες. Το NHS σχεδιάζει να στοχεύσει αυτήν την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τους καρκίνους κατά την παιδική ηλικία μέσω της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.

Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει λήψη ενός μικρού δείγματος του καρκίνου, καθώς και ένα δείγμα υγιών κυττάρων από κάθε παιδί, και στη συνέχεια να προσδιοριστεί η αλληλουχία του DNA από αμφότερα τα δείγματα, για να βρεθούν οι μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι πληροφορίες θα αποκτηθούν με ταχύτητα ώστε να ενημερώσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών και να μειώσουν τη χρήση επιβλαβών φαρμάκων και παρεμβάσεων οι οποίες δεν βοηθούν.

«Από κοινού με ερευνητές και παιδιατρικούς ογκολόγους, που είναι απεγνωσμένοι για περισσότερη, μοριακά καθοδηγούμενη πληροφορία, ώστε να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών τους, δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε τια αποδεικτικά στοιχεία, για μία ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση στην κλινική. Αυτό που ανακοίνωσε το NHS αποτελεί ένα έξοχο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής Lou Chesler, επικεφαλής στον τομέα της παιδιατρικής βιολογίας συμπαγών όγκων, στο Ινστιτούτο Καρκινικής Έρευνας, υποδεχόμενος τα σχέδια της κυβέρνησης ... «Πρώιμες αναφορές από το 100,000 Genomes Project δείχνουν ότι η αλληλούχιση μπορεί να οδηγήσει σε μία δυνητική αύξηση της τάξεως του 50 %, των “κλινικά αξιοποιήσιμων" δεδομένων, γλιτώνοντας δυνητικά τους καρκινοπαθείς από διά βίου προβλήματα τα οποία μπορεί να προκληθούν από υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας».

Ενώ οι αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ως επί το πλείστον θετικές, κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσο η υποδομή, η εκπαίδευση και η εξειδίκευση ειναι ικανές να παρέχουν τις βελτιωμένες αυτές υπηρεσίες. O William Newman, καθηγητής μεταφραστικής γονιδιωματικής ιατρικής στο Manchester University και αντιπρόεδρος της British Society for Genetic Medicine, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να αναμένεται. «Όταν ορίζεται μια φιλοδοξία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι στη θέση τους από την πρώτη μέρα, αλλά δίνεται μια σαφής κατεύθυνση προς την κατεύθυνση του ταξιδιού», είπε ο καθηγητής Newman. «Είναι καλό να τίθεται μια πρόκληση που θα σε φέρει στην πρωτοπορία της ιατρικής».

 

Πηγή: BioNews

Μαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates