[21-02-2019] Κίνα: Προσφάτως αναγνωρισμένος ιός παρόμοιος με τον Ebola και τον Marburg

Ο ιός Menglà, ανιχνευμένος σε νυχτερίδες στην Κίνα, μολύνει τα κύτταρα μέσω του ίδιου υποδοχέα ξενιστή που στοχεύουν τα θανατηφόρα παθογόνα.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα νέο γένος φιλοϊού τον οποίο φέρουν νυχτερίδες στην Κίνα. Το γονιδίωμα του λεγόμενου ιού Mengà μοιράζεται αλληλουχίες με άλλους φιλοϊούς, συμπεριλαμβανομένων των Ebola και Marburg, εκ των οποίων και οι τρεις χρησιμοποιούν τον ίδιο υποδοχέα στα κύτταρα ξενιστές για να εισέλθουνκαι να προκαλέσουν λοίμωξη, ανέφεραν οι επιστήμονες στη Nature Microbiology.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Mengà έχει μολύνει τους ανθρώπους. "Τι σημαίνει για την ανθρώπινη υγεία; Δεν νομίζω ότι κανείς το ξέρει", λέει ο κ. Jeremy Farrar, επικεφαλής του Wellcome Trust. “Κάποιος πρέπει να ελέγξει πληθυσμούς γύρω από το σημείο στο οποίο ανιχνεύθηκε, ανθρώπινους πληθυσμούς, ώστε να δει πόσοι άνθρωποι έχουν αντισώματα και πόσο συχνή είναι η ανθρώπινη λοίμωξη”.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι το Menglà θα μπορούσε να μολύνει κυτταρικές σειρές από νυχτερίδες, ανθρώπους, πιθήκους, χάμστερ και σκύλους. Οι συγγραφείς καταλήγουν στην έκθεσή τους ότι, όπως και ο Ebola και ο Marburg, το Mengà "παρουσιάζει ευρύ τροπισμό κυττάρων και συνεπώς ενέχει υψηλό κίνδυνο μεταδόσεως μεταξύ ειδών.

Η μελέτη της γενετικής ποικιλομορφίας και της γεωγραφικής κατανομής των φιλοϊών σε νυχτερίδες είναι πολύ σημαντική για την εκτίμηση των κινδύνων και την πρόληψη ενός ξεσπάσματος, καθώς αυτός ο τύπος μολυσματικής νόσου μπορεί να επηρεάσει το ευρύ κοινό χωρίς προειδοποίηση με καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου, ο Wang Lin-Fa, διευθυντής του Emerging Infectious Diseases Signature Research Program στο Duke-NUS Medical School της Σινγκαπούρης.

Πηγή: The Scientist

Mαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates