[20-02-2019] Ην. Βασίλειο: To 100,000 Genomes Project επιτυγχάνει τον στόχο ορόσημο αλληλούχισης 100.000 ανθρώπινων γονιδιωμάτων

Το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον στόχο να αλληλουχήσει το γονιδίωμα 100.000 ανθρώπων τον Δεκέμβριο.

Το 100.000 Genomes Project, υπό την ηγεσία της Genomics England και σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), ξεκίνησε το 2012, με στόχο την εφαρμογή τεχνολογίας ολόκληρης γονιδιωματικής αλληλουχίας, στην υγεία.

“Η αλληλουχία του 100,000ου γονιδιώματος είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την υγεία του μέλλοντος”, δήλωσε ο υπουργός υγείας Matt Hancock. “Η κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος σε τέτοια κλίμακα, αποτελεί τμήμα της αποστολής μας να παρέχουμε πραγματικά εξατομικευμένη φροντίδα, ώστε οι ασθενείς να ζουν περισσότερο, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες ζωές”.

Το πρόγραμμα έχει αλληλουχήσει DNA από 85.000 ασθενείς του NHS. Περισσότερα από 100.000 γονιδιώματα στο σύνολο έχουν αλληλουχηθεί, καθώς στους ασθενείς με καρκίνο έχουν αλληλουχηθεί τρία γονιδιώματα - τα οποία έχουν ληφθεί από υγιή, καρκινικά και κύτταρα του αίματος.

Η έρευνα έχει ήδη “παραδώσει αποτελέσματα που αλλάζουν ζωές” σύμφωνα με τη Genomics England, μιας και ένας στους τέσσερις ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες, έλαβε για πρώτη φορά διάγνωση.  Το πρόγραμμα έχει επίσης βοηθήσει τους μισούς από τους συμμετέχοντες ασθενείς με καρκίνο, παρέχοντας “δυνητικά δραστικά αποτελέσματα” οδηγώντας στην επιλογή να πάρουν μέρος σε κλινικές δοκιμές ή να λάβουν στοχευμένη αγωγή.

“Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες αυτού του τύπου τεχνολογίας να ξεκλειδώσει την επόμενη γενιά θεραπειών, να διαγνώσει νωρίτερα ασθένειες, να σώσει ζωές και να καταστήσει τους ασθενείς ικανούς να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της υγείας τους”, δήλωσε ο Hancock.

Ο καθηγητής Mark Caufield, επικεφαλής επιστήμονας στην Genomics England, δήλωσε: “Η Genomics England θα συνεχίσει να αναλύει τα γονιδιώματα αυτά παράλληλα με κλινικές πληροφορίες της πορείας της ζωής, ώστε να αποκαλυφθούν απαντήσεις για τους περισσότερους δυνατούς ασθενείες και να βελτιωθεί η φροντίδα τους στα πλαίσια του NHS.

Τον Οκτώβριο αυτού του έτους ανακοινώθηκε το πλάνο να αλληλουχηθούν πέντε εκατομμύρια γονιδιώματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Πηγή: BioNews

Μαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates