[07-02-2019] Ην. Βασίλειο: Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας καλεί προς αλλαγή της κουλτούρας των επιπρόσθετων θεραπειών

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) υπέγραψε δήλωση συναίνεσης, καλώντας τις ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να σταματήσουν να χρεώνουν στους πελάτες τους, δαπανηρές προαιρετικές επιπρόσθετες θεραπείες (add-ons), οι οποίες αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν.

Ένα σύνολο έντεκα οργανισμών υπέγραψε την επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τηςHFEA. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists και η British Fertility Society.

“Οι ασθενείς δικαιούνται συνεπή και βασισμένη σε αποδείξεις θεραπεία”, δήλωσε ο Peter Thompson, διευθύνων σύμβουλος της HFEA. “Ανησυχούμε πως προσφέρονται σε υπερβολικά πολλούς ασθενείς μη αποδεδειγμένες επιπρόσθετες θεραπείες. Ενώ δεν θέλουμε να θέσουμε παράλογα εμπόδια στην κλινική καινοτομία, θεωρούμε πως τέτοια add-ons θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα, μόνο εφόσον αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ευθύνεται για τις δαπανηρές επιπρόσθετες θεραπείες, σύμφωνα με την επιστολή. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τεχνικές όπως η απεικόνιση time-lapse, ως προσπάθεια εντοπισμού ανωμαλιών του εμβρύου.

Oι επιπρόσθετες θεραπείες πωλούνται ως μέσο για να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης, αλλά η αποτελεσματικότητα των ακριβών αυτών θεραπειών δεν είναι αποδεδειγμένη. Κάποιες από αυτές τις τεχνικές φέρουν υψηλό κίνδυνο για τις ασθενείς. Η δήλωση συγκατάθεσης κατακρίνει τις κλινικές για το γεγονός, ότι εύκολα προσφέρουν add-ons λόγω της εν μέρει, ζήτησης από τους ασθενείς.

“Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν το καθήκον της φροντίδας των ασθενών, το οποίο πρέπει να διαχωρίσει, την άσκηση πίεσης στους ασθενείς και τα εμπορικά συμφέροντά τους από τις συμβουλές βέλτιστης πρακτικής” δηλώνεται στην έκθεση. Οι υπογράφοντες καλούν για μια “αλλαγή κουλτούρας” ώστε να επιτευχθεί μια αληθής συζήτηση με τους ασθενείς για τις επιπρόσθετες θεραπείες. Το υψηλό κόστος της χρέωσης των ασθενών για πειραματικές διαδικασίες αυξήθηκε τον Ιούλιο.

Ο Thompson δηλώνει: “Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο δουλεύουμε με ομάδες επαγγελματιών, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σχετικά με το πώς οι επιπρόσθετες θεραπείες θα έπρεπε να προσφέρονται ηθικά, στην κλινική πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο.” Η πλήρης δήλωση συναίνεσης πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα, συμπλήρωσε.

 

Πηγή: BioNews

Μαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates