[04-02-2019] Ελλάδα: H πρώτη δοκιμή για θεραπεία γονιμότητας με δωρεά μιτοχονδριακού DNA

Ισπανοί και Έλληνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μία κλινική δοκιμή για θεραπεία γονιμότητας με τη δωρεά μιτοχονδριακού DNA οδήγησε επιτυχώς σε εγκυμοσύνη.

Όταν το βρέφος γεννηθεί, θα είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία η μέθοδος Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου δε χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη της μετάδοσης μιτοχονδριακής νόσου. Η εγκυμονούσα είναι μια ελληνίδα, 32 ετών, που είχε προηγουμένως υποβληθεί σε τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης και σε δύο εγχειρήσεις για ενδομητρίωση.  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική στην δωρεά ωαρίων.

H δωρεά μιτοχονδρίου αναπτύχθηκε ως τεχνική με σκοπό την πρόληψη της μετάδοσης πιθανώς θανατηφόρων νοσημάτων. Τα μιτοχόνδρια είναι μικρά οργανίδια μέσα στο κύτταρο που έχουν το δικό τους DNA, το οποίο κληρονομείται μόνο από τη μητέρα. Μέχρι πρότινος αν τα ωάρια μιας γυναίκας περιείχαν μιτοχόνδρια με κάποια βλαβερή μετάλλαξη, δεν μπορούσε να κάνει υγιή, γενετικά συγγενή της παιδιά. Η μιτοχονδριακή δωρεά δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθεί το πυρηνικό DNA της μητέρας σε ένα υγιές κύτταρο δότριας, ώστε το παιδί να έχει πυρηνικό DNA από τους δύο γονείς και μιτοχονδριακό DNA από τη δότρια.

Οι Ισπανοί ερευνητές του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryotools συνεργάστηκαν με το ελληνικό κεντρο Institute of Life για την διεκπεραίωση της κλινικής δοκιμής, με την έγκριση της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκδώσει σύσταση πάνω στο ζήτημα της αντικατάστασης μιτοχονδρίων, στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε κλινική εφαρμογή της μεθόδου και επισημαίνει την έλλειψη επαρκών δεδομένων για την ασφάλειά της (Αντικατάσταση Μιτοχονδρίων για την Αποφυγή Μιτοχονδριακών Νοσημάτων). Ωστόσο, παρά την αντίθετη γνώμη της Επιτροπής, η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έδωσε την έγκριση της, στη βάση της οποίας διεξήχθη η κλινική δοκιμή.

 

Πηγή: BioNews

Τρισεύγενη Παπακωνσταντίνου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates