[23-01-2019] Κίνα: Ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας Dr He που επεξεργάστηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι ζωντανός και υπό επιτήρηση

Ο κινέζος επιστήμονας Dr. He Jiankui, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε τα πρώτα μωρά του κόσμου των οποίων το γονιδίωμα είναι επεξεργασμένο, λέγεται ότι είναι ζωντανός και καλά, και υπό επιτήρηση στο σπίτι.

Οι ειδησεογραφικές αναφορές είχαν προηγουμένως υποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή για τις ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για διαφθορά.

Ωστόσο, ο καθηγητής Robin Lovell-Badge του Ινστιτούτου Francis Crick στο Λονδίνο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος των Trustees στο Educational Trust Progress (το φιλανθρωπικό ίδρυμα που δημοσιεύει το BioNews), δήλωσε στο BBC Radio 4 Today's Program στις 8 Ιανουαρίου ότι έλαβε διαβεβαίωση ότι Dr. He ήταν ασφαλής.

«Διάβασε τις εφημερίδες που βγήκαν εκείνη τη νύχτα, όπου υποδηλώνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή, οπότε μου έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη νύχτα για να πει ότι είναι εντάξει», δήλωσε ο καθηγητής Lovell-Badge. «Νομίζω ότι προφανώς προσπαθεί να φτιάξει τη δική του υπόθεση για να υπερασπιστεί τις ενέργειές του».

Ο καθηγητής Lovell-Badge συνέχισε να λέει ότι δεν ήταν ακόμα σαφές εάν ο Dr. He έχει συλληφθεί. «Σύμφωνα με κινεζικές ειδήσεις, βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα στο πανεπιστήμιο όπου είχε έδρα και υπάρχουν φρουροί», δήλωσε ο καθηγητής Lovell-Badge. «Δεν έχω ιδέα αν είναι οπλισμένοι ή όχι».

Ο Dr. He θεωρήθηκε ότι λείπει και δεν είχε θεαθεί από τον Νοέμβριο όταν ανακοίνωσε τη γέννηση δίδυμων κοριτσιών των οποίων το DNA είχε επεξεργαστεί με χρήση CRISPR/Cas9 για να τα προστατεύσει από τον ιό HIV.

Η Telegraph είχε αναφέρει ότι ο Dr. He μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες διαφθοράς και δωροδοκίας, οι οποίες και οι δύο επιφέρουν τη θανατική ποινή στην Κίνα. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για την παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών έρευνας που απαγορεύουν την εμφύτευση γενετικώς τροποποιημένων εμβρύων σε ανθρώπους, κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες, στην Κίνα, έχουν παρόμοιο βάρος με τους νόμους.

Ωστόσο, ο Dr. He ήταν επίσης σε επαφή με έναν Αμερικανό επιστήμονα σχετικά με την ασφάλειά του. Η STAT News ανέφερε ότι ο Dr. William Hurlbut, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο Dr. He και η οικογένειά του βρίσκονται σε πανεπιστημιακό διαμέρισμα στο Southern University of Science and Technology στο Shenzhen, περιτριγυρισμένοι από φρουρούς καθώς διερευνάται η δουλειά του Dr. He. «Δεν μου είπε ότι αντιλαμβάνεται τους φρουρούς ως μια περιοριστική δύναμη, αλλά αντ 'αυτού αισθάνεται ότι τον προστατεύουν», δήλωσε ο Dr. Hurlbut. O Dr. He σύμφωνα με πληροφορίες, λάμβανε επανειλημμένα απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με το αμφιλεγόμενο πείραμά του και αισθάνθηκε ευάλωτος.

Ο  Dr. He υποστηρίζει ότι ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει το έργο του μόνος του, καθώς εισέπραξε 40 περίπου εκατομμύρια λίρες πουλώντας εξοπλισμό γενετικής αλληλουχισης. Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι κανένας φορέας χρηματοδότησης δεν επικύρωσε την έρευνά του. Αν και ο στόχος του Dr He ήταν να δώσει στα βρέφη μια φυσική ικανότητα να αντιστέκονται στο HIV, ο καθηγητής Lovell-Badge δήλωσε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται σε μια σαφή ιατρική ανάγκη και δεν βασίστηκε σε ισχυρή προκλινική έρευνα.

Αυτό το αμφιλεγόμενο επεισόδιο προκάλεσε μια ευρύτερη συζήτηση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Lovell-Badge και τον κ. Hurlbut, πρέπει να καταρτιστούν λεπτομερή πρωτόκολλα, ώστε να καταστεί δυνατή η υπεύθυνη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, επιδιώκοντας παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί.

«Όταν πρόκειται για συζητήσεις σχετικά με το τι έχει δείξει η έρευνα, τι πρέπει να συμβεί και τι πρέπει να κάνουμε, είναι μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Αυτό δεν αφορά μόνο τον Dr. He»δήλωσε ο Dr. Hurlbut στους The Straits Times. «Είναι το όλο νόημα του πώς κυβερνάμε και καθοδηγούμε τη διεθνή επιστήμη» .

 

Πηγή: ΒioNews

Μαρία Μέρκου- Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates