[21-01-2019] Γαλλία: Στο Ain τα μωρά γεννιούνται χωρίς άκρα και πραγματοποιείται άμεση έρευνα

Η Γαλλία ξεκίνησε μια εθνική έρευνα σχετικά με τον αριθμό των μωρών, τα οποία γεννιούνται χωρίς χέρια ή παλάμες.

Η πρώτη έρευνα άρχισε μετά την εμφάνιση περισσότερων από δώδεκα παιδιών, που είχαν γεννηθεί σε αυτή την κατάσταση σε 3 γαλλικές περιοχές. Αυτή η έρευνα τελείωσε καθώς οι υγειονομικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποια κοινή αιτία. Αργότερα όμως, εμφανίστηκαν άλλες 11 περιπτώσεις στην Ανατολική περιοχή του Ain, γεγονός που κίνησε τους ερευνητές να διεξάγουν νέα έρευνα.

Η κατάσταση αυτή είναι ένας τύπος αγενεσίας, όπου τα άνω άκρα ενός εμβρύου δε διαμορφώνονται σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου λείπουν όλα τα άνω μέλη όπως χέρια, παλάμες, δάκτυλα αλλά δε σχετίζεται με ιατρικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα να λείπουν μόνο αντίχειρες. Αυτές οι περιπτώσεις εντοπίζονται στις αγροτικές περιοχές του Ain, στο Bretany και στο Loire-Atlantique.

Η Υπουργός Υγείας, Agnes Buzyn, υποθέτει πως αυτό το γεγονός μπορεί να συμβαίνει από κάποια τροφή, από κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον, από κάτι που εισέπνευσαν ή από κάτι που ήπιαν. Όλες οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν στο Ain, αφορούν ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 17 χλμ από το χωριό Druillat, γεγονός που δημιουργεί εικασίες σχετικά με την πιθανή επίδραση φυτοφαρμάκων –κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

Ο Ράιν είναι ένα από τα παιδιά στην περιοχή του Ain, που του λείπει το ένα χέρι. Οι γιατροί δεν είχαν δει κάποιο πρόβλημα στο υπερηχογράφημα. Αντ’ αυτού το ανακάλυψαν μόλις γεννήθηκε και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία. Ένα ακόμη περιστατικό σημειώνεται στο Brittany όπου το παιδί γεννήθηκε με κακοσχηματισμένο αντιβράχιο. Ερωτήθηκε η μητέρα από τους γιατρούς για τις διατροφικές τις συνήθειες, για το αν έπαιρνε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή ναρκωτικές ουσίες αλλά ξανά δεν μπορούσαν να βρουν μια αιτία. Η γενετίστρια Δρ. Elizabeth Gnansia, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων μιας σπάνιας κατάστασης, είναι αρκετά σημαντικός.

Οι υπάλληλοι της Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και στις τρεις περιοχές δεν ήταν δυνατή η διεξαγωγή ερευνών χωρίς υπόθεση. Επίσης, ισχυρίζονται πως η παρακολούθηση γενετικών ελαττωμάτων πραγματοποιήθηκε μόνο με λίγα μητρώα, καλύπτοντας μόνο 19% των περιπτώσεων των γεννήσεων στη Γαλλία. Αυτό έχει προκαλέσει κάποιους φόβους, ότι ο αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να υποεκτιμάται.

Η υπόθεση αυτή έχει συσχετιστεί με το σκάνδαλο Thalidomide, που περιλάμβανε ένα φάρμακο το οποίο συχνά λαμβάνεται από έγκυες γυναίκες, για να τις ανακουφίσει από τις πρωινές ζαλάδες. Η σχέση μεταξύ θαλιδομίδης και δυσμορφίας των άκρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια χρήσης του φαρμάκου. Ωστόσο στη Γαλλία δεν υπάρχουν χημικές ή φαρμακευτικές αιτίες για το συγκεκριμένο περιστατικό.

 

Πηγή: BBC

Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates