[18-01-2019] Καναδάς: H κυβέρνηση καταθέτει μεταρρύθμιση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η καναδική κυβέρνηση έχει προτείνει τροποποιήσεις για την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμπεριλαμβάνοντας την πληρωμή των εξόδων στους δότες γαμετών και στις παρένθετες μητέρες. 

Το νομοσχέδιο προτείνει αλλαγές στο σχέδιο νόμου του 2004 για την Ανθρώπινη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, οι οποίες θα διευκρινίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές αποζημίωσης για τους δότες σπέρματος και ωαρίων, θα μειώσουν το όριο σε άνδρες δωρητές οι οποίοι είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες στους έξι μήνες, θα καθιερώσουν διαδικασίες αναφορικά με την διαχείριση και επιβολή του νομοσχεδίου και ακόμα θα ενημερώσουν τις υπάρχουσες διατάξεις περί συναίνεσης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής απαίτησης διατήρησης αρχείων.

“Η κυβέρνηση του Καναδά λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βοηθήσει τους Καναδούς, που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αναπαραγωγής, να το κάνουν με ασφάλεια και ηρεμία”, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Ginette Petitpas Taylor, “Θα προσφέρουν επίσης σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ελεύθερα άτομα, ομόφυλα ζευγάρια και άλλα μέλη της LGBTQ2 κοινότητας, την ευελιξία να χτίσουν την οικογένειά τους.”

Αυτή τη στιγμή οι παρένθετες μητέρες δεν μπορούν να πληρωθούν, μπορούν όμως να αποζημιωθούν για τα σχετικά έξοδα. Καθώς όμως τα επιτρεπτά αυτά έξοδα δεν ορίζονται επακριβώς, οι δυνητικά παρένθετες μητέρες και γονείς ανησυχούν πως θα παραβιάσουν τον νόμο, σύμφωνα με τον Anthony Housefather, έναν φιλελεύθερο βουλευτή, ο οποίος έχει καταθέσει ατομικό σχέδιο νόμου για την αποποινικοποίηση της πληρωμής των παρένθετων και των δωρητών γαμετών. Ο Housefather δήλωσε ότι οι προταθείσες τροποποιήσεις δεν επαρκούν: “Χρειάζεται πραγματικά να ανανεώσουμε τον νόμο και να επιτρέψουμε στις περιφέρειες να ρυθμίσουν σωστά και να αποποινικοποιήσουν αυτό το θέμα”.

Παρόλα αυτά, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. “Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στη μη εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος” λέει η Françoise Baylis, η Πρόεδρος του Canada Research στη Βιοηθική, στο Dalhousie University.

Η προταθείσα νομοθεσία δεν έχει περάσει ακόμα από την πρώτη διαδικασία εισαγωγής στην Βουλή των Κοινοτήτων. Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους προτεινόμενους κανονισμούς ενθαρρύνθηκε από την καναδική κυβέρνηση και έκλεισε στις 10 Ιανουαρίου 2019.

 

Πηγή: BioΝews

Mαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates