[11-12-2018] Ολλανδία: Στο αρχείο υπόθεση γιατρού που διέπραξε ευθανασία χωρίς γραπτή συναίνεση

Οι εισαγγελείς της Ολλανδίας αθώωσαν ιατρό που διέπραξε ευθανασία σε μία ημι-συνειδητή, εξασθενημένη ασθενή χωρίς γραπτή συγκατάθεση.

Η υπόθεση αφορούσε μια γυναίκα ηλικίας 72 ετών που έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, η οποία υποβλήθηκε σε ευθανασία μετά από εγκεφαλική αιμορραγία που της επέτρεπε να επικοινωνεί ελάχιστα. Η γυναίκα δεν είχε υπογράψει γραπτή δήλωση πρόθεσης, αν και ο θεράπων γιατρός είπε ότι η γυναίκα είχε εκφράσει την επιθυμία για ευθανασία στο παρελθόν.

Η εισαγγελική αρχή ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα και δήλωσε ικανοποιημένη που η επιθυμία της γυναίκας για ευθανασία ήταν εθελοντική και ορθή. Σημείωσε ότι, ενώ η γυναίκα δε μπορούσε να ολοκληρώσει μια γραπτή δήλωση πρόθεσης, μπορούσε να νεύει και να χειρονομεί με τα χέρια της και ότι με αυτόν τον τρόπο δήλωσε την επιθυμία να υποστεί ευθανασία.

Οι Ολλανδικές Περιφερειακές Επιτροπές Αναθεώρησης της Ευθανασίας (RTE) είχαν παραπέμψει την υπόθεση στις αρχές του 2017 μαζί με άλλες τρεις περιπτώσεις πιθανής μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για την ευθανασία. Η RTE ανησυχούσε ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχε γραπτή συγκατάθεση και αμφισβήτησαν την ιατρική ερμηνεία των «σημάτων» του ασθενούς μετά την αιμορραγία του εγκεφάλου. Η RTE εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς εναλλακτικές επιλογές για την ανακούφιση του πόνου του ασθενούς, όπως η καταπραϋντική καταστολή.

Η εισαγγελική αρχή δήλωσε ότι σκόπευε να δημοσιεύσει τα πορίσματά της στις υπόλοιπες περιπτώσεις εντός των επόμενων εβδομάδων.

 

Πηγή: BioEdge

Λυδία Μπάρμπα - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates