[10-12-2018] Σουηδία: το biohacking γίνεται συνήθεια

Ο όρος «biohacking» είχε συνδεθεί μέχρι πρόσφατα με μια ομάδα περιθωριοποιημένων τεχνολόγων που ασχολούνται με πειράματα τροποποίησης σώματος «κάντο μόνος σου».

Ωστόσο σε ορισμένες χώρες το κίνημα γίνεται γνωστό όλο και περισσότερο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 4000 Σουηδοί είχαν ένα μικροσκοπικό αναγνωριστικό μικροτσίπ ενσωματωμένο στον αντίχειρά τους, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν τρόφιμα, να εισέλθουν σε ασφαλή κτίρια και γενικά να εκτελέσουν μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες απλά περνώντας το χέρι τους μπροστά από το μηχάνημα ανάγνωσης. Το μικροτσίπ αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Biohax International. Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2015 αλλά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τους τελευταίους μήνες. Πολλές εταιρείες στη Σουηδία προσφέρουν ήδη την υπηρεσία αυτή στους υπαλλήλους τους –συχνά δωρεάν- για να τους εξυπηρετούν κυρίως με τη γρήγορη πρόσβαση στο κτίριο.

Οι δημιουργοί της συσκευής λένε ότι τα τσιπ βοηθούν στην μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και οι χρήστες λένε ότι πρόκειται για έναν βολικό τρόπο εκτέλεσης εργασιών που διαφορετικά θα απαιτούσαν ταυτότητα.

Η επιχειρηματίας Szilvia Varszegi, δήλωσε ότι το τσιπ «ουσιαστικά λύνει τα προβλήματά μου»: «δε βλέπω κανένα πρόβλημα στο να γίνει -κάτι τέτοιο- συνήθεια. Νομίζω είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία Near Field Communication (NFC) όπως συμβαίνει και στις επαφές πιστωτικών καρτών ή τις κινητές πληρωμές. Όταν ενεργοποιείται από έναν αναγνώστη λίγα εκατοστά μακριά, δεδομένα ρέουν μεταξύ των δυο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι «παθητικά», που σημαίνει ότι περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να διαβάσουν άλλες συσκευές, αλλά δε μπορούν αν διαβάσουν τα ίδια τις πληροφορίες.

Οι επικριτές ωστόσο ανησυχούν ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση τρίτα μέρη. Όταν η συσκευή ξεκίνησε πέρυσι στα τρένα SJ της Σουηδίας, ένα ελάττωμα στο σύστημα σήμαινε ότι μπορεί στο προσωπικό της σιδηροδρομικής γραμμής να εμφανιζόταν το προφίλ του επιβάτη στο LinkedΙn αντί για τις πληροφορίες εισιτηρίου.

 

Πηγή: BioEdge

Λυδία Μπάρμπα- Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates