[22-11-2018] ΗΠΑ: «Νόσος» ή «Διαφορετικότητα»; Η ερώτηση της ευγονικής

Μόλις 100 χρόνια πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευγονική ήταν νόμος. Από το 1907 έως το 1931, η Ιντιάνα,η Καλιφόρνια και 28 άλλα κράτη έκαναν στειρώσεις σε περισσότερους από 64.000 ανθρώπους που θεωρούνταν «ακατάλληλοι»

συμπεριλαμβανομένων των διανοητικά ανάπηρων, των μεταναστών, των μαύρων, των φτωχών, των άγαμων μητέρων, των ατόμων με σωματικές αναπηρίες και των ψυχικά ασθενών. Αυτή η αναγκαστική στείρωση εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του 1927 Buck v Bell.

Σήμερα με τις προγεννητικές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξετάσεις, είναι εφικτό να προβλέπουν εκατοντάδες καταστάσεις για το έμβρυο όπως είναι η επικινδυνότητα μια εγκυμοσύνης ή η κληρονομικότητα.

Ένα βίντεο της Jill Rosenbaum σε συνεργασία με το American Experience, περιγράφονται περιπτώσεις που εγείρουν σημαντικά ηθικά ζητήματα. Μία τέτοια περίπτωση ήταν ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης λόγω Tay Sachs. μιας θανατηφόρας ασθένειας. Η ακτιβίστρια Rebecca Cokely που πάσχει από νανισμό εκφράζει την ανησυχία της λέγοντας πως κάποιοι άνθρωποι τερματίζουν την εγκυμοσύνη μετά από διάγνωση του γιατρού πως το παιδί πρόκειται να γεννηθεί με νανισμό, πράγμα που δε θα εμποδίσει το παιδί να έχει μια υγιή ζωή.

H Jill Rosenbaum θέτει κάποια ερωτήματα όπως το τι είναι η νόσος και τι η διαφορετικότητα και ποιος ξέρει να θέσει ηθικά όρια. Αυτά τα ερωτήματα είναι δύσκολα να απαντηθούν από γενετιστές και βιοηθικούς. Θεωρεί πως τα θέματα αυτά είναι προσωπικά. Κατηγορεί το κίνημα της ευγονικής πως έλαβε αποφάσεις για τους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα το κίνημα ευγονικής δήλωσε ποιες ζωές αξίζει να ζήσουν. Αφετέρου δεν πιστεύει πως πρέπει να απαγορεύσουν στους ανθρώπους να μάθουν πράγματα που τους αφορούν. Τέλος δηλώνει φτάνουμε σε προσπάθεια να γίνουμε τέλειοι και αναρωτιέται πως θα ήταν ο κόσμος δίχως τη διαφορετικότητα.

 

Πηγή: The Atlantic

Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates