[19-11-2018] ΗΠΑ: Η γενετική ιδιωτικότητα διαβρώνεται γρήγορα με την ανάπτυξη των γενεαλογικών βάσεων δεδομένων

Τον περασμένο Απρίλιο γνωστοποιήθηκε η εκπληκτική είδηση, ότι μια ανεξιχνίαστη υπόθεση τριάντα ετών επιλύθηκε στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας «εγκληματολογική γενεαλογία».

Ο άντρας ο οποίος θεωρείται ότι είναι και ο Golden State Killer, υπεύθυνος για τουλάχιστον 12 ανθρωποκτονίες και περισσότερους από 50 βιασμούς μεταξύ των ετών 1976 και 1986, συνελήφθη, αφότου ερευνητές χρησιμοποίησαν για να τον εντοπίσουν, δημόσια διαθέσιμες γενεαλογικές βάσεις δεδομένων. Το προφίλ του ιδίου δεν ήταν αναρτημένο, ήταν όμως τα προφίλ ορισμένων συγγενών του. Όπως επισημαίνει ένας στατιστικός γενετιστής: «Είσαι ένας φάρος, που φωτίζει 300 άτομα γύρω από εσένα».

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, η χρήση αυτής της τεχνικής έχει επεκταθεί δραματικά. Περισσότερες από 12 υποθέσεις έχουν επιλυθεί, παρόλο που μια μερίδα ειδικών σε ζητήματα βιοηθικής έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πιθανότητα παραβίασης της γενετικής ιδιωτικότητας.

Δύο δημοσιεύσεις όμως τον Οκτώβριο στο περιοδικό Science και στο Cell υποδηλώνουν, ότι η τεχνική πρόκειται να γίνει άμεσα πολύ ισχυρή. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη, για τη δημοσίευση στο Science υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή «σχεδόν το 60% των ερευνών για ιδιώτες Ευρωπαϊκής καταγωγής θα καταλήγουν σε έναν τρίτο ξάδερφο ή κάποιο κοντινότερο ταίρι, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτρέψει την ταυτοποίησή τους χρησιμοποιώντας δημογραφικούς ταυτοποιητές». Αλλά θα γίνει ακόμα πιο ακριβές. Προσθέτουν ότι: «Επιπλέον η τεχνική θα μπορούσε να ενοχοποιήσει σχεδόν κάθε Αμερικανό ιδιώτη Ευρωπαϊκής καταγωγής στο εγγύς μέλλον».

Οι ερευνητές επίσης, δείχνουν ότι είναι πιθανό να ταυτοποιήσουν τους συμμετέχοντες σε ένα πρότζεκτ αλληλουχίας, εφόσον τα δεδομένα διατίθενται δημόσια.

 

Πηγή: BioEdge

Μαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates