[07-11-2018] Καναδάς: Γιατί οι καναδοί πρέπει να πληρώνονται για τη δωρεά αίματος;

Μια ιδιωτική εταιρεία που ονομάζεται «Canadian Plasma Resourses» (CPR) άνοιξε πρόσφατα κλινικές στις πόλεις Saskatoon και Moncton στον Καναδά.

Σε αυτά τα μέρη η CPR προσφέρει 50$ σε δωροκάρτες για να κάνουν δωρεά πλάσματος. Αυτό έχει προκαλέσει εθνική συζήτηση σχετικά με την ηθική του να γίνεται δωρεά αίματος επί πληρωμή. Οι άνθρωποι σε όλο τον Καναδά βασίζονται σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία προέρχονται από πλάσμα (PDMP) για τη θεραπεία σοβαρών ανοσολογικών διαταραχών.

Ο Καναδάς έχει τεράστια έλλειψη εγχώριου αίματος και χρειάζεται να εισάγει πάνω από 80% από δωρητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η εξάρτηση θέτει σοβαρούς κινδύνους διότι το αμερικανικό πλάσμα πάει στον πλειοδότη. Το θέμα αυτό επιλήφθηκε η γερουσιαστής Pamela Wallin προτείνοντας ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση αμειβόμενης δωρεάς πλάσματος. Ο νόμος έλεγε: «οι Καναδοί δεν αποτελούν ροή εσόδων για ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος». Το επιχείρημα αυτό δε φαίνεται τόσο ισχυρό όσο το κίνητρο της εταιρείας.

Η πληρωμή θα μπορούσε να ενισχύσει την προσφορά αλλά, η εν λόγω εταιρεία έχει ως στόχο το κέρδος, διότι το πλάσμα που συλλέγει από Καναδούς δότες πωλείται στον πλειοδότη, διότι είναι πιο προσοδοφόρο για την εταιρεία να εξάγει πλάσμα παρά να εισάγει. Τα ηθικά ζητήματα που τίθενται γύρω από την αμειβόμενη χορηγία περιλαμβάνουν την εμπορευματοποίηση του σώματος.

Η λύση που προτείνεται για να εξασφαλίσει  πως το καναδικό πλάσμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία Καναδών ασθενών είναι οι δωρητές να αποζημιώνονται από ένα δημόσιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως είναι η Υπηρεσία Καναδικού Αίματος (Canadian Blood Services CBS).

Πηγή: The Conversation

Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates