[06-11-2018] Κονγκό: Μέτρα για όσους δεν συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του Έμπολα

Οι Αρχές της Ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εφαρμόζουν μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του Έμπολα, ύστερα από ένα ξέσπασμα τον περασμένο Αύγουστο.

Σήμερα, όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό αναμένεται –δια νόμου- να σταματήσουν να φιλοξενούνται στην περιοχή, ενώ ανακοινώθηκε ακόμη ότι θα παρέχεται αστυνομική συνοδεία σε υγειονομικούς λειτουργούς κατά την ταφή των θυμάτων Έμπολα.

Το φετινό ξέσπασμα έχει σκοτώσει 118 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εξάπλωση της ασθένειας επιταχύνεται σημαντικά, καθώς σε διάστημα 24 ωρών αναφέρθηκαν 7 περιπτώσεις θανάτου, από ένα ή δύο θύματα, που παρατηρούνταν μέχρι πρόσφατα, ημερησίως. Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης αποδίδουν αυτή την επιτάχυνση στην αντίσταση των ανθρώπων στα μέτρα αρωγής.

Σύμφωνα με τις νέες τακτικές, οποιοσδήποτε φιλοξενήσει στο σπίτι του έναν ύποπτο ασθενή Έμπολα, θα αντιμετωπίσει ως και 3 μήνες φυλάκισης, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δε θα στέλνουν ασθενείς στα θεραπευτικά κέντρα, θα βρίσκουν τις εγκαταστάσεις τους κλειστές, σύμφωνα με αναφορές του Reuters. Ακόμη και οι στρατιωτικές ομάδες παρεμποδίζουν την θεραπεία. “Τον Σεπτέμβριο, μια επιδρομή ανταρτών ανάγκασε τους υγειονομικούς εργαζόμενους να σταματήσουν, τερματίζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον ιό”, λέει στην Bloomberg η Sarah Terlouw, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης του Κονγκό.

Το γεγονός ότι οι κάτοικοι κατευθύνονται σε διασυνοριακά μέρη προκειμένου να σωθούν, οδηγεί στον κίνδυνο της εξάπλωσης της ασθένειας προς τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, βρίσκοντας τις δυο χώρες να προσπαθούν να το αποτρέψουν.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού δέχτηκαν επίθεση καθώς έθαβαν το σώμα ενός θύματος από τον ιό Έμπολα. Η αστυνομική προστασία των εργαζομένων έχει στόχο να αποτρέψει μια επόμενη επίθεση, σημειώνει το Reuters.

 

Πηγή: The Scientist

Λυδία Μπάρμπα -  Stagiaire EEB

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates