[05-11-2018] Ολλανδία: Δότης σπέρματος ίσως είναι πατέρας 1000 παιδιών

Ο Ivo van Halen, ένας 34χρονος Ολλανδός σύμβουλος πληροφορικής, γράφει μια πολύ μεγάλη λίστα Χριστουγεννιάτικων ευχών. Αφού έμαθε πριν από πέντε χρόνια ότι η μητέρα του τον συνέλαβε με δότη σπέρματος, έχει ψάξει για τα αδέλφια του στις περιοχές ελέγχου DNA στο διαδίκτυο.

Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 57 από αυτά στην Ολλανδία, καθώς και τον βιολογικό του πατέρα. Αλλά μια κυβερνητική υπηρεσία που παράγει φάρμακα πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 1000 άτομα με το ίδιο DNA. Εάν ο μπαμπάς-δότης είχε πραγματικά 1000 απογόνους, αυτό θα τον έκανε τον πιο παραγωγικό πατέρα στον κόσμο, ενώ ένας αυστριακός γιατρός στο Λονδίνο, ο Μπέρτολντ Βίσενερ, πιστεύεται ότι έχει τεχνητά γονιμοποιήσει έως και 600 γυναίκες στην κλινική γονιμοποίησής του μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο συγκεκριμένος δότης σπέρματος (πατέρας του κ. Van Halen) δωρίζει τακτικά σε τρεις κλινικές εδώ και 20 χρόνια και ένα μέρος του σπέρματός του εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στους The Times (Λονδίνο) δήλωσε ότι είχε συναντήσει αρκετούς από τους γιους του και αποδείχτηκε ότι κάποιοι από αυτούς είχαν μεγαλώσει σε διπλανές γειτονιές. «Κάποιοι από αυτούς γνώριζαν ο ένας τον άλλον πριν ανακαλύψουν ότι ήταν συγγενείς» είπε. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτό το είδος πληροφορίας είναι τόσο σημαντικό».

Λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο αυτό, ιδιαίτερη βάση οφείλουμε να δώσουμε στο ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που όταν στέλνουμε ένα σωληνάριο με δείγμα από το μάγουλό μας, ουσιαστικά παραδίδουμε τον πλήρη γενετικό μας κώδικα. Κάθε κύτταρο στο μάγουλο φέρει την πλήρη ακολουθία του DNA μας, συμπεριλαμβανομένου του μοτίβου μετάλλαξης που το καθιστά μοναδικό-δικό μας.

Οι νόμιμες εταιρείες γενετικού ελέγχου υπόσχονται να μην πουλήσουν ή να παραδώσουν τα δεδομένα αυτά χωρίς συγκατάθεση. Δεν έχει σημασία αν το δείγμα μας προορίζεται για χρήση στην ανίχνευση των προγόνων του Νεάντερταλ ή απλώς στην αναζήτηση γονιδίων σπάνιας νόσου. Δεν έχει σημασία αν το δείγμα καταστρέφεται. Ο ίδιος ο κώδικας ψηφιοποιείται και μπορεί να μοιράζεται αμέτρητες φορές και με αμέτρητους τρόπους. «Ακόμα κι αν απλά στέλνoυμε το DNA μας για γενεαλογικό έργο, αυτό που συνήθως εκτελούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι μια δοκιμή SNP εκατοντάδων χιλιάδων δεικτών, παρόλο που ίσως ψάχνουν μόνο για μερικές εκατοντάδες δείκτες» δηλώνουν οι ειδικοί.

 

Πηγή: BioEdge

Λυδία Μπάρμπα- Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates