[22-10-2018] Σουηδία και Ην. Βασίλειο: Ποιές οι ηθικές επιπτώσεις μιας μεταμόσχευσης μήτρας;

Το 2014, γεννήθηκε στη Σουηδία το πρώτο παιδί που κυοφορήθηκε σε δωροδοτημένη μήτρα. Με την έρευνα για μεταμόσχευση μήτρας να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πολλοί θεωρούν τις δωρεές ως επιτυχία.

Ποιες είναι όμως οι ηθικές επιπλοκές;

Ως τώρα, οι παγκόσμιες δοκιμές έχουν οδηγήσει στη γέννηση δέκα παιδιών κυοφορημένα σε μεταμοσχευμένη μήτρα, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν στη Σουηδία. Η Lisa Guntram, του Πανεπιστημίου Linkoping σημειώνει πως «αν η μεταμόσχευση μήτρας πρόκειται να κάνει το επόμενο βήμα από τις δοκιμές προς την πραγματικότητα στο σουηδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να γίνει προηγουμένως μια ηθική συζήτηση που θα αφορά τη διαδικασία».

Το 2016, μια σουηδική λευκή βίβλος για την παρένθετη μητρότητα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα. Με αυτό ως σημείο εκκίνησης, η Guntram ανέλυσε την υπόθεση ότι η εισαγωγή της μεταμόσχευσης της μήτρας θα ήταν λιγότερο προβληματική από την παρένθετη μητρότητα. Η έρευνά της διεξήχθη μαζί με τη Nicola Jane Williams, από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Bioethics.

Ορισμένα από τα θέματα περιλαμβάνουν:

1.Το μόσχευμα μπορεί να απειλήσει την αυτονομία της δότριας και να ασκήσει πίεση. Στις σουηδικές δοκιμές, οι δωροδοτημένες μήτρες προέρχονται από συγγενή, στις περισσότερες περιπτώσεις τη μητέρα της γυναίκας που είναι ακουσίως άτεκνη. Κατά συνέπεια, ορισμένοι στενοί συγγενείς τέτοιων ατόμων, μπορεί να νιώσουν αναγκασμένοι να δωρίσουν ή να υποστούν εξωτερική πίεση.

2.Η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των γυναικείων σωμάτων. Υπάρχει κίνδυνος οι μήτρες να γίνουν ακόμα ένα όργανο, όπως οι νεφροί, προς πώληση στη μαύρη αγορά.

3.Η έρευνα σχετικά με τους φυσικούς και ψυχολογικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το παιδί είναι ανεπαρκής. Όπως και στα πλαίσια της παρένθετης μητρότητας, λίγα έχουν γίνει γνωστά για τις συνέπειες της μεταμόσχευσης της μήτρας για το παιδί, επειδή είναι λίγα τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω μεταμόσχευσης.

 

Πηγή: BioEdge

Λυδία ΜπάρμπαStagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates