[04-01-2013] Ολλανδία: Νοσοκομείο ηγείται διεθνούς έρευνας για το εμπόριο οργάνων

 
Την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με αντικείμενο μία μάστιγα των καιρών, την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, καλείται να διενεργήσει το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Rotterdam. Στην προσπάθεια αυτή θα λάβουν επίσης μέρος ερευνητές από την Βουλγαρία, την Ισπανία, την Σουηδία και την Ρουμανία, ενώ ενεργή συμμετοχή θα έχει και η αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europol.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Στην πρωτοβουλία αυτή προχώρησε η ΕΕ μετά από μία πληθώρα γεγονότων που επιβεβαίωσαν το μέγεθος του προβλήματος. Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε το 2010, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci-πρώην ηγέτη των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου- για συμμετοχή σε διακίνηση οργάνων. Τα όργανα υποτίθεται ότι προέρχονται από κρατούμενους που σκοτώθηκαν από τον ΑΣΚ μετά τον πόλεμο του 1999 εναντίον των Σέρβικων δυνάμεων. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Ήδη εισαγγελείς της Ένωσης ερευνούν το θέμα των παράνομων μεταμοσχεύσεων που φέρεται να διενεργήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο το 2008. Τον περασμένο Μάιο ορισμένοι ύποπτοι συνελήφθησαν στο Ισραήλ.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στην Ευρώπη. Αντίστοιχες υποθέσεις έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Νότιο Αφρική. Το περασμένο έτος στην Νέα Υόρκη ένας άντρας ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στην πρώτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεδειγμένη υπόθεση μαύρης αγοράς οργάνων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η φτώχεια έχει οδηγήσει μερικούς ανθρώπους να πουλήσουν ένα από τα νεφρά τους σε παράνομες επιχειρήσεις στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Εύποροι απελπισμένοι ασθενείς είναι συνήθως οι δικαιούχοι.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα του το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Erasmus, "η έρευνα είναι απαραίτητη καθώς υπάρχουν αυξητικές τάσεις του τουρισμού οργάνων, όπου οι ασθενείς ταξιδεύουν στο εξωτερικό για την μεταμόσχευση εφόσον υπάρχει η δυνατότητα εκεί να αγοράσουν το όργανο που χρειάζονται. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με το πόσο συχνά συμβαίνει αυτό και πώς οι εγκληματικές οργανώσεις, οι γιατροί και οι λοιποί εμπλεκόμενοι λειτουργούν." O Frederike Ambagtsheer, εκπρόσωπος του κέντρου, αναφέρει "Στόχος μας είναι να ερευνήσουμε την προσφορά και την ζήτηση καθώς κα την εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος. Θέλουμε να μάθουμε ποιός διευκολύνει τις παράνομες μεταμοσχεύσεις και πώς".

Οι δράστες εκμεταλλεύονται πιθανώς μία κατάσταση όπου η ζήτηση για μόσχευμα ξεπερνά την προσφορά και οι ασθενείς μαραζώνουν περιμένοντας τη σειρά τους στις επίσημες λίστες αναμονής. Τα ευρήματα της έρευνας θα συζητηθούν σε διεθνές συνέδριο το 2014. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα. 

Πηγή: BBC News

Κυριακή Μιχαήλ - Stagiaire ΕΕΒ

 

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates