[15-10-2018] Καναδάς: Οι περισσότεροι ιατροί στο Quebec προτιμούν την ευθανασία για ασθενείς με άνοια

Oι περισσότεροι ιατροί του Quebec τάσσονται υπέρ της ευθανασίας για ασθενείς ανίκανους να συναινέσουν, οι οποίοι πάσχουν από άνοια σε τελικό στάδιο, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Université de Sherbrooke και σε ιδρύματα στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η παρούσα νομοθεσία απαιτεί, οι ασθενείς να είναι δικαιοπρακτικά ικανοί και να ζητήσουν την ευθανασία, αλλά υπάρχει ένα κίνημα για να επιτραπεί η ευθανασία και για τους ανίκανους να συναινέσουν ασθενείς.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Canadian Journal of Public Health, βασίστηκαν στην απόκριση 136 γαλλόφωνων ιατρών του Quebec οι οποίοι ασχολούνται με ζητήματα σχετικά με τις αποφάσεις για το τέλος της ζωής.

Οι ιατροί προτίμησαν την συνεχή βαθειά αναισθησία (continuous deep sedation) από την ευθανασία, ως μέθοδο για την ανακούφιση ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο καρκίνου. Για περιπτώσεις όπως η προχωρημένη άνοια, 45% των ιατρών υποστήριξαν την ευθανασία κατόπιν γραπτού αιτήματος και 14% χωρίς το αίτημα αυτό. Σε τελικό στάδιο άνοιας, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σε 71% και 43% αντιστοίχως.

Με αναπάντεχο τρόπο, αυτή η έρευνα φαίνεται να προτείνει ότι, οι ιατροί του Quebec είναι ακόμα περισσότερο πρόθυμοι, από τους ομόλογούς τους στην Ολλανδία να αναμειχθούν στην ευθανασία ασθενών με τελικού σταδίου άνοια. Οι συγγραφείς του άρθρου θεωρούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι οι Ολλανδοί ιατροί γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να προσδιοριστεί το εάν οι ανοϊκοί ασθενείς υποφέρουν αφόρητα και εάν πληρούν τις λοιπές νομικές προϋποθέσεις.

 

Πηγή: BioEdge

Μαρία Μέρκου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates