[11-10-2018] ΗΠΑ: Κλινική στην Καλιφόρνια προχώρησε σε μαστεκτομή σε ανήλικα κορίτσια

Σε κλινική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καλιφόρνια, πραγματοποιήθηκε εγχείρηση μαστεκτομής σε 2 διεμφυλικά κορίτσια 13 ετών και σε 5 ακόμα ηλικίας 14 ετών, από τα οποία αφαιρέθηκαν και τα δύο στήθη τους.

Σχετικά με το περιστατικό, από μερίδα του τύπου και συγκεκριμένα από ένα άρθρο στο JAMA Pediatrics με τίτλο "Θωρακική Δυσφορία σε ανήλικα διεμφυλικά άτομα και νεαρούς ενήλικες", διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει η οδηγία σχετικά με την παραπομπή ασθενών για χειρουργική επέμβαση στο στήθος, να γίνεται με βάση την ατομική ανάγκη και όχι την ηλικία.

Παράλληλα όμως, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τα κορίτσια μπορούν να προβούν  σε τόσο νεαρή ηλικία, σε μια τόσο ώριμη αξιολόγηση που έχει τέτοια επιρροή στη μετέπειτα ζωή τους. Τα ποσοστά που προκύπτουν ανάμεσα στους 68 συμμετέχοντες, δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν το μετάνιωσαν, όμως εφόσον έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια, μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόωρη. Γενικότερα, διατυπώνεται η άποψη ότι οι ασθενείς θεωρούσαν ότι η μαστεκτομή θα ήταν χειρότερη από ότι τελικά ήταν και ότι η ανακατασκευή θα ήταν καλύτερη από ότι ήταν.

Επιπροσθέτως, διατυπώνεται και η θεώρηση ότι η θωρακική δυσφορία των ανήλικων διεμφυλικών ατόμων, έχει μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία του ατόμου, από όσο έως τώρα παρουσιάζεται. Άλλα διεμφυλικά άτομα, προβαίνουν στην τεχνική απόκρυψης του στήθους με δέσιμο (chest binding), η οποία και μπορεί να έχει σοβαρή επιρροή στην υγεία του ατόμου, η οποία εκδηλώνεται μέσω πόνου, ελαφριάς κεφαλαλγίας, αδυναμίας, με κατάγματα των πλευρών ή δερματική λοίμωξη.

Η παραπάνω μέθοδος, αποτελεί ενισχυτικό επιχείρημα των θιασωτών της χειρουργικής επέμβασης στο στήθος, με βάση τις ανάγκες του ατόμου, αντί της ηλικίας του ή του χρόνου που παίρνει κάποια σχετική φαρμακευτική αγωγή. Παρουσιάζεται, λοιπόν, μια πιο ατομοκεντρική προσέγγιση, όπου οι παραπομπές θα γίνονται με κύριο γνώμονα την ατομική ανάγκη του ασθενούς, ενώ παράλληλα δεν σημειώνεται ο ρόλος των γονέων και των οικογενειών στις αποφάσεις των ανηλίκων.

 

Πηγή: BioEdge

Κωνσταντίνος Παπαδάκης – Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates