[18-09-2018] ΗΠΑ: Ο biohacker Aaron Traywick βρέθηκε νεκρός σε ένα θεραπευτικό θάλαμο επίπλευσης

Ο Aaron Traywick, o αμφιλεγόμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ascendance Biomedical («Βιοϊατρική Καταγωγή») και μέλος της κοινότητας των biohackers, δηλαδή του κινήματος «κάντο μόνος σου» στη βιολογία, την γενετική και την ιατρική επιστήμη, βρέθηκε νεκρός σε ένα θάλαμο επίπλευσης που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους σε κέντρο σπα, στην Ουάσιγκτον.

Ο Tristan Roberts, συνεργάτης του στη εταιρεία Ascendance Biomedical, περιγράφει τον Aaron ως παθιασμένο και ακούραστο οραματιστή. Παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί για τις μεθόδους που ακολουθούσε από πολλούς του κινήματος των biohackers, κανείς δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του. Ενστερνιζόμενος την ιδέα της κυριότητας επί του εαυτού (self-ownership) και κατ’ επέκταση του σώματος, σε συνδυασμό με την πεποίθησή του ότι η πρόσβαση των ατόμων σε θεραπείες διαφόρων ασθενειών καθίσταται δυσχερής από τους κανόνες και από την επίτευξη κέρδους, παρότρυνε τους ανθρώπους να διενεργούν ιατρική έρευνα εκτός των ορίων των φαρμακευτικών εταιρειών και του ακαδημαϊκού χώρου. Παραθέτοντας τα λόγια του Roberts: «Ο Aaron δεν επιδίωκε τίποτε λιγότερο από μια επανάσταση στη Βιοϊατρική, δηλαδή τον εκδημοκρατισμό της επιστήμης και το άνοιγμα των πυλών προς μια παγκόσμια θεραπεία».

Η εταιρεία Ascendance Biomedical απέκτησε ιδιαίτερη προβολή κυρίως χάρη στην προθυμία των εργαζομένων της να πειραματίζονται δημοσίως στους εαυτούς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Aaron Traywick, ο οποίος δεν έχει κανένα ιατρικό υπόβαθρο, βρισκόμενος σε μία διάσκεψη, έκανε ένεση στον εαυτό του με μια πιθανή θεραπεία έρπητος, ενώ συγχρόνως, ο Tristian Roberts μετέδιδε απευθείας την εφαρμογή στον εαυτό του μιας γενετικής πειραματικής θεραπείας σχεδιασμένης να μετατρέπει το γενετικό κώδικα αποσκοπώντας στην θεραπεία του HIV. 

Ωστόσο, ρήξη επήλθε στην εταιρεία Ascendance Biomedical λόγω των διαφωνιών που επικρατούσαν σχετικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε η εν λόγω εταιρεία καθώς και εξαιτίας των φιλοσοφικών διαφορών αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο διανομής των δημιουργημάτων αυτής. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πριν το θλιβερό συμβάν, οι συνάδελφοι του Aaron Traywick είχαν χάσει την επαφή μαζί του. 

Ο Andreas Stuermer, ερευνητής στην ως άνω εταιρεία, αναγνωρίζοντας το θάρρος και τη θέληση του Aaron να υπερβεί τα όρια και να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα, αισιοδοξεί ότι παρά την απώλεια του εν λόγω μέλους της εταιρείας, οι επιστήμονες που απασχολούνται σε αυτή θα συνεχίσουν το έργο τους.

Πηγή: ViceNews

Βάσια Αντωνίου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates