[17-09-2018] Κόσμος: Ερευνητές αρνούνται την συμμετοχή τους στην κατασκευή θανατηφόρων αυτόνομων όπλων

Χιλιάδες ερευνητές που εξειδικεύονται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την ανάπτυξη και κατασκευή ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται σε ανθρώπους χωρίς την σύμπραξη ανθρώπινου παράγοντα.

Ανήσυχοι μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει στην παράδοση αποφάσεων «ζωής και θανάτου» σε ενισχυμένες με τεχνολογία ΑΙ μηχανές,  επιστήμονες και οργανισμοί προχώρησαν στη υπογραφή «συμφωνίας-υπόσχεσης» με σκοπό να αποτρέψουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και έθνη από την κατασκευή θανατηφόρων αυτόνομων όπλων.

Η ως άνω «συμφωνία- υπόσχεση» συντονίστηκε από τον οργανισμό «The Future of Life Institute» που εδρεύει στη Βοστώνη και καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κανόνες, νόμους και κανονισμούς, οι οποίοι να στιγματίζουν και να απαγορεύουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη «ρομπότ - δολοφόνων». Λόγω της υφιστάμενης ανυπαρξίας σχετικών μέτρων, χάρις στην ως άνω συμφωνία, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να μην συμμετέχουν ούτε να υποστηρίζουν την ανάπτυξη , κατασκευή, εμπορία ή χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων.

Παρά τις διαβεβαιωτικές δηλώσεις των υπουργών του Ην. Βασιλείου ότι θα διασφαλίζεται πάντα η επίβλεψη και ο έλεγχος των όπλων που η χώρα αναπτύσσει και αξιοποιεί, οι υπέρμαχοι της «συμφωνίας-υπόσχεσης» τονίζουν την κρισιμότητα της καταστάσεως, με δεδομένα τα αλματώδη βήματα της τεχνολογίας καθώς και την εύκολη προσβασιμότητα σε τέτοιου είδους όπλα-μηχανές.

Ο καθηγητής ΑΙ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ, Toby Walsh, ο οποίος υπέγραψε την «συμφωνία», τονίζει ότι «Πρέπει να καταστήσουμε διεθνή κανόνα ότι τα αυτόνομα όπλα δεν είναι αποδεκτά. Ένας άνθρωπος πρέπει πάντα να συμμετέχει στη διαδικασία λήψεως απόφασης».

Η  Lucy Suchman, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, υπογράφοντας και αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ότι ένας ερευνητής πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην διερεύνηση των μεταγενέστερων χρήσεων μιας τεχνολογίας και να αποδοκιμάζει την χρήση αυτής σε αυτοματοποιημένες μηχανές που χρησιμεύουν στην αναγνώριση στόχου, και σε κάθε περίπτωση να αρνείται τη συμμετοχή του στην όποια διαδικασία ενσωμάτωσης αυτής σε αυτόνομα οπλικά συστήματα.

 

Πηγή: The Guardian     

Βάσια Αντωνίου- Stagiaire EEB

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates