[11-09-2018] Ην. Βασίλειο: Ατιμωρησία σε περιπτώσεις παράνομης ευθανασίας από Αγγλίδα ιατρό

Στο Hampshire, η γιατρός Jane Baron φαίνεται να κατηγορείται για συνεχή συνταγογράφηση οπιούχων (διαμορφίνη), χωρίς αιτιολόγηση και σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονταν.

Κάτι τέτοιο συνέβη με γνώση των ειδικών του νοσοκομείου, με τους νοσοκόμους να συναινούν και να δίνουν την εκάστοτε δόση, πάντοτε εν γνώσει τους.

Η προαναφερθείσα περίπτωση, θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια περίπτωση «σχεδόν θεσμοθετημένης ευθανασίας», η οποία οδήγησε σε 456 υποβοηθούμενους θανάτους, 200 εκ των οποίων μεταξύ των ετών 1989-2000.

Το 2009, η γιατρός πέρασε από πειθαρχικό δικαστήριο, κατηγορήθηκε όμως μόνο για κακή διαχείριση ασθενών που έφθασαν στον θάνατο και δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι επιτέλεσε κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα. Το 2003, το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας αντιτάχθηκε σε σχετική αναφορά που χαρακτήριζε τις  παραπάνω περιπτώσεις ως υποθέσεις ευθανασίας.

Άξιο μνείας είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι οικογένειες των θυμάτων επιθυμούν περαιτέρω έρευνα των δεδομένων και των γεγονότων, κυρίως έπειτα από την δημοσιοποίηση φωτογραφιών των θυμάτων στα μέσα ενημέρωσης. Βέβαια, έως τώρα η μόνη απάντηση που έχουν λάβει, είναι μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας και της κυβερνήσεως.

 

Πηγή: Genethique

Κωνσταντίνος Παπαδάκης - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates