[10-09-2018] Καναδάς: Επαναφορά βρεφικών αναμνήσεων σε ποντίκια

Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, τα ποντίκια βιώνουν κάποιου είδους αμνησία καθώς χάνουν κάποιες αναμνήσεις από τη βρεφική τους ηλικία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology αυτές οι αναμνήσεις δεν έχουν ξεχαστεί εντελώς από τα ποντίκια, αλλά είναι δύσκολο να ανακληθούν. Σύμφωνα με την έρευνα, εμπειρίες που συμβαίνουν στην πρώιμη ηλικία, αφήνουν σημάδια μακράς διάρκειας, λόγω του ότι δεν εκφράζονται. 

Ήδη τον 19ο αιώνα ο Sigmund Freud εντόπισε άτομα που δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν αναμνήσεις από τα πρώτα στάδια της ζωής τους και ονόμασε το φαινόμενο παιδική αμνησία (infantile amnesia). Από τότε οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει με τα θηλαστικά και τα τρωκτικά ως προς το αν τελικά χάνουν τις αναμνήσεις τους λόγω ανικανότητας να τις ανακαλέσουν ή εξαιτίας μη επαρκούς αποθήκευσής τους.

Μέσα από διαδικασίες μερικών ημερών με ηλεκτρικό ρεύμα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα ποντίκια άπαξ και επανατοποθετούνταν στο χώρο που τα έπλητταν με ρεύμα σε πρώιμες ηλικιακές φάσεις, μπορούσαν να θυμηθούν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» (να ακινητοποιούνται) εντός του κουτιού δοκιμών.

Επόμενο βήμα για την έρευνα θα είναι να διευκρινιστεί με ποιους μηχανισμούς αποκτάται η δημιουργία και η αποθήκευση αυτών των μακρόχρονων σημαδιών και πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των οργανισμών αργότερα.

 

Πηγή: The Scientist

Μαρία Νικολίνα Σμυρνάκη - Stagiaire EEB

 

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates