Δελτίο Τύπου ΕΕΒ για την ημερίδα “Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στην Έρευνα”

Την 20 Ιουνίου 2018 η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα “Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στην Έρευνα”, στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στην εκδήλωση υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από Πανεπιστημιακούς, Ερευνητές, επαγγελματίες υγείας αλλά και σπουδαστές διαφόρων Σχολών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και συνέβαλαν με τις ερωτήσεις τους στη συζήτηση για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στην έρευνα εν όψει και του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα  Ε. Ρεθυμιωτάκη, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμούς απεύθυναν ο κος Μ.Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η κα Μ. Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Ακαδημαϊκός. 

Η 1η Συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του κου Ν. Ανάγνου, Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Διευθυντή του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και Μέλους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, και του κου Χ. Σαββάκη, Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Αρχικά, η Dr. Albena Kuyumdzhieva, Programme Manager-Research/Ethics Review της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τις αλλαγές που επιφέρει ο ΓΚΠΔ στην Ηθική αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας και την αρχή της ελαχιστοποίησης. Ακολούθησε η κα Λ. Μήτρου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου που παρουσίασε την προοπτική της εφαρμογής του ΓΚΠΔ στην έρευνα και τμήματα του προσχεδίου του ελληνικού Νόμου.

Η 2η Συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του κου Ε. Καναβάκη, Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μέλους της Εθνικής Αρχής για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Μέλους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Η εισήγηση του κου Χ. Σαββάκη αφορούσε τις επιπτώσεις του ΓΚΠΔ στη βιοϊατρική έρευνα και τη χρήση του βιολογικού υλικού ως φορέα προσωπικών δεδομένων. Ακολούθησε ο κος Θ. Kωλέττης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες του ΕΟΦ, ο οποίος παρουσίαση την οπτική της χρήσης προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κος Δ. Ζωγραφόπουλος, Νομικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας. Τέλος, ο Δρ. Τ. Βιδάλης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής σχολίασε τα κύρια σημεία των εισηγήσεων και παρουσίασε τα συμπεράσματα της ημερίδας.

 

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ     

Ελένη Ρεθυμιωτάκη

 

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ



Τι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 Έκδοση



ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)



ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"



H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ



H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ



Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates