[18-06-2018] Ολλανδία: «Συνθετικά» έμβρυα ποντικών δημιουργούνται από βλαστοκύτταρα

Οι επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα ποντικιών, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και όχι κύτταρα σπέρματος ή ωαρίων.

Οι δομές στις μήτρες των ζώων, μέσα στις οποίες κατάφεραν να εμφυτευτούν και να αναπτυχθούν για λίγες μέρες τα έμβρυα, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την έρευνα στειρότητας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Nicolas Rivron στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ της Ολλανδίας, συνδύασε δύο τύπους βλαστοκυττάρων ποντικιών για τη δημιουργία δομών που μοιάζουν με βλαστοκύστες ή πρώιμα έμβρυα. Αντί των παραδοσιακών γαμετών, χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και βλαστικά κύτταρα τροφοβλαστών, τα οποία έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν ένα έμβρυο και έναν πλακούντα. 

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν στη συνέχεια να εμφυτεύσουν την προκύπτουσα βλαστοκύστη στη μήτρα του ποντικιού, όπου συνέχισε να αναπτύσσεται για λίγες μέρες. 

Αυτό το γεγονός, μπορεί να προετοιμάσει το δρόμο για μια νέα έρευνα στη στειρότητα. Πολλές αποβολές συμβαίνουν όταν το έμβρυο αποτυγχάνει να προσκολληθεί στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν την εγκυμοσύνη τους σε αυτό το πρώιμο στάδιο, η έρευνα σχετικά με τις υποκείμενες αιτίες είναι πολύ περιορισμένη. Η μεγαλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που εμπλέκονται σε επιτυχείς και ανεπιτυχείς εμφυτεύσεις μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των αιτίων της στειρότητας και να βελτιώσει πιθανώς τα αποτελέσματα των θεραπειών. Η χρήση βλαστικών κυττάρων μπορεί επίσης να επιταχύνει την έρευνα για τα φάρμακα που βοηθούν στη γονιμότητα. 

Η μέθοδος αυτή έχει επίσης πιθανές εφαρμογές στην έρευνα για την ανθρώπινη γονιμότητα. Ωστόσο, η χρήση του για την παραγωγή ανθρώπινων εμβρύων αποτελεί ακόμα μια πολύ μακρινή πιθανότητα. Σύμφωνα με τον Dr. Rivron, δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση αυτής της έρευνας στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό θα απαιτούσε την ηθική έγκριση που δεν είναι διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες. Επιπλέον, οι δομές που μοιάζουν με βλαστοκύστες οι οποίες παράγονται σε αυτή τη μελέτη δεν έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν στα περαιτέρω εμβρυϊκά στάδια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν μόνο δύο από τις τρεις κυτταρικές στρώσεις που συνήθως υπάρχουν σε ένα έμβρυο, όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Magdalena Zernicka-Goetz του Πανεπιστήμιου του Cambridge, η οποία αποτελεί συγγραφέα μιας προηγούμενης μελέτης που αφορά την εμβρυϊκή ανάπτυξη με βλαστοκύτταρα. Πιστεύει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθούν «συνθετικές βλαστοκύστες με μεγαλύτερο αναπτυξιακό δυναμικό».

 

Πηγή: BioNews

Σοφία Ράγια – Stagiaire ΕΕΒ 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates