[17-06-2018] Ην. Βασίλειο: Γονιδιακά-επεξεργασμένα σπαρτά καλλιεργούνται για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στη Μ. Βρετανία, γονιδιακά-επεξεργασμένες (Gene-edited / GE) υπέρ-καλλιέργειες πρόκειται να καλλιεργηθούν, αφού οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν ένα νομικό “κενό”.

Η κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της στην καλλιέργεια των ελαιούχων σπόρων Camelina, οι οποίοι αποτελούν γονιδιακά-επεξεργασμένοι σπόροι, ως μέρος μια δοκιμής, με στόχο την επιπλέον “φόρτιση” των φυτών για την παραγωγή Ωμέγα 3 ιχθυελαίων, ενός από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής. Βέβαια, σε αντίθεση με τα γενετικά τροποποιημένα (GM) φυτά, οι καλλιέργειες των ελαιούχων σπόρων Camelina δεν περιέχουν ξένο DNA. Αντίθετα, έχει τροποποιηθεί ο γενετικός τους κώδικας, με τρόπο που θα μπορούσε να συμβεί και φυσικά.

Οι επιστήμονες λένε ότι η επεξεργασία αυτή των γονιδίων, μπορεί να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα νέο φυτό, από δεκαετίες σε μήνες. Υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει η Βρετανία να επωφεληθεί από τις GE καλλιέργειες και να βοηθήσει στη διατήρηση μιας βιώσιμης πηγής ιχθυελαίων, ενάντια στα αποθέματα των εξαντλημένων ωκεανών.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για τη δημιουργία των GE Camelinas, αφορούσε την τεχνολογία GM, αλλά επειδή το τελικό φυτό δεν έχει κανένα ξένο DNA πάνω του, η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης έκρινε ότι θα μπορούσε ακόμα να αντιμετωπιστεί ως συμβατική καλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια πρωτεΐνη από ένα διαφορετικό είδος για να αλλάξουν τον γενετικό κώδικα των Camelina, αλλά επειδή δεν υπάρχουν ίχνη αυτού του διαγονιδίου, στο τελικό φυτό, ταξινομήθηκε ως GE και όχι ως GM.

Ενώ στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (GM) έχουν προστεθεί γονίδια, στις GE Camelinas έχουν αφαιρεθεί κάποια, και πιο συγκεκριμένα τα γονίδια που παράγουν τα λιπαρά οξέα. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον μεταβολισμό των φυτών και ενδεχομένως να το συνδυάσουν με την παραπάνω παραγωγή ιχθυελαίων. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, οι GE καλλιέργειες πρόκειται να απαλλαχθούν από τη ρύθμιση που υπάρχει για τις GM καλλιέργειες, αφού δεν περιέχουν ξένο DNA. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μια σχετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ένας επιστήμονας καλλιέργειας φυτών στο Rothamsted, ο καθηγητής Nigel Halford, με βάση αυτό δήλωσε: “Το χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λόγω όλων των επενδύσεων που έχουν γίνει πάνω σε αυτό. Εάν όχι, η νέα τεχνολογία θα γίνει στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αργεντινή, αλλά όχι εδώ. Είναι πραγματικά σημαντικό.

Το ιχθυέλαιο είναι ένα από τα συνηθέστερα διατροφικά συμπληρώματα της Βρετανίας, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, βοηθώντας ακόμη και στην πρόληψη των αθηροματικών πλακών και των παθολογικών καρδιακών ρυθμών και στην αύξηση των καλών επιπέδων χοληστερόλης.

 

Πηγή: The Telegraph

Σοφία Ράγια - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates