[13-02-18] Ην. Βασίλειο: Γυναίκες επιλέχθηκαν για εφαρμογή της μεθόδου αντικατάστασης μιτοχονδρίων

Η Αρχή της Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) χορήγησε άδεια σε γιατρούς ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία παιδιών «τριών γονέων» στη M. Βρετανία με τη μέθοδο της μιτοχονδριακής δωρεάς (αντικατάσταση μιτοχονδρίων).

Οι γιατροί του Κέντρου Γονιμότητας στο NewCastle εφήρμοσαν επιτυχώς τη θεραπεία σε δύο γυναίκες, που τους επέτρεψε τη δημιουργία εμβρύων συνδυάζοντας γονιμοποιημένα ωάρια-μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης - με μιτοχόνδρια που έχουν δοθεί από δότρια. Τα έμβρυα που πρόεκυψαν από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα εμφυτευθούν στις δύο γυναίκες.

Η αντικατάσταση μιτοχονδρίων αναπτύχθηκε λόγω της ύπαρξης γυναικών που φέρουν γενετικές μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια προκαλώντας ασθένειες. Τα μιτοχόνδρια είναι μικρές δομές μέσα στο κύτταρο που παράγουν ενέργεια, ενώ κατέχουν το δικό τους ξεχωριστό DNA. Για να αποφευχθεί η μετάδοση αυτών των μεταλλάξεων στα παιδιά τους, το υγιές πυρηνικό DNA των μελλοντικών γονέων, αφαιρείται από το γονιμοποιημένο ωάριο. Έπειτα, μεταμοσχεύεται σε γονιμοποιημένο ωάριο δότριας του οποίου το πυρηνικό υλικό έχει αφαιρεθεί, καταλήγοντας σε ένα ωάριο με πυρηνικό DNA από δύο γονείς και το μιτοχονδριακό DNA της δότριας. Μια εναλλακτική μέθοδος περιλαμβάνει την εκτέλεση μεταφοράς DNA πριν από τη γονιμοποίηση.

Η απόφαση του HFEA έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από τις ομάδες υπεράσπισης της Μ. Βρετανίας. Η Liz Curtis, ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Βρετανικών Μιτοχονδριακών Ασθενειών The Lily Foundation, σημειώνει: « Η πρώτη άδεια για τη δωρεά μιτοχονδρίων καθυστέρησε αρκετά, αλλά τώρα οι γυναίκες με μιτοχονδριακά νοσήματα έχουν την ευκαιρία να κάνουν παιδιά, χωρίς το φόβο να κληρονομήσουν τα παιδιά την επώδυνη ασθένεια.

Και στις δύο υποθέσεις που έγιναν πρόσφατα αποδεκτές, οι γυναίκες φέρουν γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο MERRF. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από συσπάσεις, αδυναμία και σταδιακό σφίξιμο στις μυϊκές ίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η δυσκολία του συντονισμού της κίνησης, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακές παθήσεις.

Ο καθηγητής Salvatore DiMauro, ειδικός για τα μιτοχονδριακά νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, επισημαίνει «Είναι θετική αυτή η προσπάθεια, η MERRF (μυοκλονική επιληψία με γραμμωτές κόκκινες ίνες) είναι μια καταστροφική ασθένεια. Είναι ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα κληρονομηθεί από τα παιδιά».

Το κέντρο Γονιμότητας του New Castle, το οποίο πρωτοστάτησε σε μεγάλο μέρος της έρευνας στον τομέα αυτό, έλαβε άδεια από την HFEA για την διεξαγωγή τεχνικών μιτοχονδριακής δωρεάς τον περασμένο Μάρτιο, αλλά χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να εγκριθούν οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Απαντώντας στις ειδήσεις, η Sarah Norcross, διευθύντρια του Progress Educational Trust, δήλωσε «Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν αυτές οι θεραπείες μπορεί να φαίνεται αργός αλλά αυτή η ρυθμισμένη και μετρημένη προσέγγιση θα εξασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα θεραπείας και παρακολούθησης της έρευνας. Επιλογές οι οποίες βρίσκονταν για χρόνια μακριά από τον ασθενή, τώρα είναι ένα βήμα πιο κοντά».

 

Πηγή: BioNews

Χριστίνα Γκρέμου - Stagiaire EEB

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates