[31-01-2018] Κίνα: 86 ασθενείς με καρκίνο έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με τη μέθοδο CRISPR

Η Wall Street Journal έχει εντοπίσει τουλάχιστον 11 γονιδιωματικές κλινικές δοκιμές στη Κίνα, στοχεύοντας στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων και στην καταπολέμηση της μόλυνσης από τον ιό HIV. Μία από τις δοκιμές αυτές θεωρείται ότι ξεκίνησε το 2015.

Οι αμερικανοί ερευνητές είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν τη χρήση του CRISPR για την επεξεργασία του DNA. Όμως οι γονιδιωματικές κλινικές δοκιμές δεν επιτρέπονται μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ. Η Κίνα από την άλλη, έχει λιγότερο αυστηρή νομοθεσία για τέτοια ζητήματα. «Η Κίνα δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη που κάνει δοκιμή επεξεργασίας ανθρώπινου γονιδιώματος αλλά εκεί υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί» λέει στη Wall Street Journal ο Dr. Shixiu Wu επικεφαλής σε μια από τις πιο σημαντικές δοκιμές που έχουν συμβεί στην Κίνα στο Hangzhou Cancer Hospital.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στις ΗΠΑ δεν έχουν πάρει ακόμα την τελική έγκριση για τη θεραπεία του καρκίνου μέσω CRISPR. Η κλινική δοκιμή του Dr. Wu χρησιμοποιεί την επεξεργασία γονιδιώματος για την θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου. Η ομάδα του στοχεύει να επεγεργαστεί το γονιδίωμα των Τ-λεμφοκυττάρων που εξάγονται από το αίμα του ασθενούς για να διακοπεί η παραγωγη PD-1, της πρωτείνης που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν επανεμφανιστούν τα τροποποιημένα κύτταρα στους ασθενείς.

Στην έκθεση ακόμη, επισημάνθηκαν περιπτώσεις λιγότερο αυστηρών διαδικασιών επαναξέτασης για τις ανθρώπινες δοκιμές των κινέζων ερευνητών σε σύγκριση με τους δυτικούς συναδέλφους τους. Οι τελευταίοι πρέπει να εξετάζουν τα συμβούλια ελέγχου των νοσοκομείων, τις επιτροπές δεοντολογίας και τις κυβερνητικές υπηρεσίες πριν λάβουν έγκριση.

Ο Dr. Carl June επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, αναφέρθηκε σε ρυθμιστική ασυμμετρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Βρισκόμαστε στο επικίνδυνο σημείο να χάσουμε το προβάδισμα μας στην βιοιατρική. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι το ιδανικό μεταξύ της βιασύνης και της ασφάλειας των ασθενών».

Παρά την πιθανή αποτελεσματικότητα της και τηθετική συμβολή της στις εργαστηριακές μελέτες, η έρευνα με τη μέθοδο CRISPR αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικάμε αλλαγές στο DNA εκτός στόχου (έκτοπα ρήγματα) ή ακόμα και απόρριψη από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

O Dr. Wu ονοματίζει το CRISPR ένα νόμισμα διπλής όψεως «Αν δεν προσπαθήσουμε δεν μάθουμε ποτέ».


Πηγή: BioNews

Χριστίνα Γκρέμου - Stagiaire EEB

 

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates