[30-01-2018] Σιγκαπούρη: Επιμονή σε αναχρονιστικά μοντέλα γονέων;

Ένα ομόφυλο ζευγάρι, επιχειρώντας να υιοθετήσει ένα παιδί που γεννήθηκε από μία αμερικανίδα παρένθετη μητέρα, δημιούργησε ένα δίλημμα στην Κυβέρνηση της Σιγκαπούρης.

Συγκεκριμένα, οι δύο ανώνυμοι άνδρες, και οι δύο Κινέζοι, ηλικίας 45 χρονών, με υψηλές αποδοχές, πλήρωσαν μία γυναίκα από την Καλιφόρνια 200.000$ για να παράσχει ένα ωάριο και να κυοφορήσει ένα μωρό το οποίο γεννήθηκε το 2013.

Η Σιγκαπούρη δεν έχει νόμο για την παρένθετη μητρότητα, αλλά έχει απαγορεύσει την υιοθεσία έναντι ανταλλάγματος. Στις 27 Δεκεμβρίου, η δικαστής Shobha Nair έκρινε ότι οι δύο άνδρες δεν μπορούσαν να υιοθετήσουν το παιδί αφήνοντας το έτσι σε νομικό κενό. Στην απόφαση δήλωσε ότι η πληρωμή της παρένθετης μητέρας εμπίπτει ακριβώς σε αυτό το οποίο επιδιώκει να αποτρέψει ο Νόμος της υιοθεσίας, δηλαδή ο χρηματισμός να ενθαρρύνει τη «διακίνηση της ζωής από το ένα χέρι στο άλλο».

Η Σιγκαπούρη ενθαρρύνει τη μητρότητα μέσα στο γάμο. «Η προγραμματισμένη και εσκεμμένη απόκτηση της γονεϊκής ιδιότητας από ανύπανδρα ζευγάρια, όπως αποδεικνύεται από τη σκόπιμη χρήση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή/και της παρένθετης μητρότητας, είναι αντίθετη με αυτόν το στόχο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Κοινωνικής και Οικογενειακής Ανάπτυξης. «Ο νόμος περί υιοθεσίας παιδιών απαγορεύει οποιαδήποτε πληρωμή ή ανταμοιβή στους βιολογικούς ή θετούς γονείς για την υιοθεσία του παιδιού, εκτός εάν επιτρέπεται από το Δικαστήριο».

Χωρίς την αποδοχή υιοθεσίας, το παιδί του ζευγαριού παραμένει αμερικανός πολίτης και αλλοδαπός του οποίου η άδεια παραμονής πρέπει να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Επιπλέον, το παιδί θεωρείται «παράνομο» από το Κράτος, γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς δε θα λάβουν το κρατικό επίδομα τέκνων και ότι το παιδί δεν θα μπορεί να κληρονομήσει αυτόματα την περιουσία του ζευγαριού σε περίπτωση θανάτου τους.

Παρ’ όλα αυτά, η δικαστής επέμεινε στην απόρριψη της αίτησης δηλώνοντας ότι: «Ο αιτών και ο σύντροφος του γνώριζαν ότι οι νόμοι της Σιγκαπούρης επιτρέπουν την χρήση της τεχνικής της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο από τα παντρεμένα ζευγάρια. Στην πραγματικότητα, αυτή η αίτηση είναι μία προσπάθεια για να νομιμοποιηθεί η σχέση γονέα-τέκνου με έναν τρόπο που καταστρατηγεί το νόμο».

Τέλος, η δικαστής Nair επέμεινε ότι το γεγονός ότι το ζευγάρι είναι ομοφυλόφιλο δεν είχε καμία σχέση με την απόρριψη της υιοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζεται έντονα ότι «το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η σεξουαλικότητα των ανδρών».

 

Πηγή: BioEdge

Γεωργία Θεοδωρακάκου - Stagiaire

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρικός τουρισμόςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Μεγάλα δεδομένα (Big Data)

Γνώμη
Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates