[27-12-2017] Ισραήλ: Ανθρώπινα κύτταρα βοηθούν παραπληγικούς αρουραίους να περπατήσουν ξανά

Παραπληγικοί αρουραίοι μπόρεσαν να περπατήσουν αφού υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κινητικότητα των κάτω άκρων αποκαταστάθηκε μετά την πλήρη αποκοπή του νωτιαίου μυελού ενός ζώου.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Shulamit Levenberg, καθηγητής στο Technion-Israel Institute of Technology και στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ είπε στο Haaretz: «Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να αποκαταστήσουν τραυματισμένο νωτιαίο μυελό χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τα βλαστοκύτταρα αποκατέστησαν την αίσθηση στα άκρα και την πολύπλοκη κινητική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου του γρήγορου βαδίσματος, σε σημαντικό βαθμό, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα από την εσωτερική επιφάνεια του στόματος και τα εμφύτευσε σε μια ειδικά σχεδιασμένη δομή στήριξης που συνέβαλε στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση των κυττάρων στο νευρικό σύστημα των αρουραίων. Τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία, το 42% των υποβληθέντων σε αγωγή αρουραίων εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην ικανότητα βαδίσματος, ισορροπίας και στήριξης του βάρους τους ενώ στα τρία τέταρτα αυτών βελτιώθηκε η αισθητικότητα στα κάτω άκρα του σώματος. Οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία έδειξαν επίσης σημάδια επούλωσης του νωτιαίου μυελού. Η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των κάτω άκρων αποκαταστάθηκε μερικώς. Ενώ κανένας από τους παραπληγικούς ελεγχόμενους αρουραίους, που δεν έλαβαν θεραπεία, δεν έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης.

Η βλάβη του νωτιαίου μυελού είναι μία από τις κύριες αιτίες της παράλυσης και σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη. Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία της σπονδυλικής βλάβης, καμία θεραπεία δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει έναν πλήρως αποκομμένο νωτιαίο μυελό.

Ωστόσο, δεν έχουν επωφεληθεί όλοι οι αρουραίοι από τη θεραπεία καθώς μερικοί δεν παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης μετά τη λήψη της θεραπείας με βλαστοκύτταρα. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητό πως επήλθε αυτή η αποκατάσταση του νωτιαίου μυελού και γιατί λειτούργησε για ορισμένα ζώα και όχι για άλλα.

Δυνατότητες αυτής της μεθόδου να θεραπεύσει άτομα με παραπληγία πιθανόν να υπάρχουν αλλά στο πολύ μακρινό μέλλον. Ωστόσο, η τεχνική που παρουσιάζεται εδώ μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο σημείο εκκίνησης σε αυτή την κατεύθυνση έρευνας.

 

Πηγή: BioNews

Γεωργία Θεοωρακάκου-Stagiaire ΕΕΒ


ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

 Ιατρικός Τουρισμός

Γνώμη

Έκθεση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates